Sidor

fredag 8 oktober 2010

Rebecca & Fiona - mix av socialism och ytlighet

Ja, för alla ni vänsternissar därute som hoppats på att socialism återigen blir en populär livstil så verkar fenomenet Rebecca & Fiona nästla sig in lite överallt nu för tiden. Först som en Nyheter24-blogg under valrörelsen, och nu som en webb-TV:serieSVT. Istället för popvänster, kan man nog kalla detta för något slags dj-vänster alt. discovänster - två tjejer med socialism-attribut som vill ha fest och roligt hela tiden - istället för att tugga i sig Slavoj Zizek, Dilles Deleuze eller Étienne Balibar.

Jag vet inte, det känns lite osäkert på hur jag bör reagera på detta. Till skillnad från viss medelklassig liberalvänster så har jag inget emot att socialism yttrar sig i ytlighet. Yta är en del av vår verklighet, och där regerar idag andra ideologiska övertygelser än just socialism. Så varför skulle inte arbetarklassens klasskamp även kunna vara ytlig, nu när svenskt näringsliv innehar hegemonin? Borde inte klasskampen ha en så bred bräsch som möjlig gentemot borgerlighetens mur? Jo, jag anser det. Se bara på 60- & 70-talet då vänsterns problemformulering spred sig inte bara hos intellektuella och djuplodade kulturella skikt utan även i ytliga yttringar.

Hellre dj-tjejer som lobbar för jämlikhet, solidaritet och frihet - än för egoism, privatiseringar och klasskillnader. Problemet är väl om denna medvetenhet stannar där, men som jag ser det har den svenska vänsterrörelsen ganska väl med Deleuze-runkande teoriknölar som inte finner glädje i något annat än att bara gnöla. I sin senaste bloggpost på Nyheter24-bloggen berättar Rebecca & Fiona om valresultatet:

"Först blir det fyra år till med alliansen och fyra år till av underhållningskultur, utförsäkringar, bostadsrätter och riskkapitalistfriskolor och 2014 står vi där med ökade klasskillnader och ännu mer segregation. Och sen har vi sverigedemokrater i riksdagens talarstol, som en spya på snorloskan.
[...]
Det är vi utanför riksdagen som kan se till att det bara blir fyra år till. Varenda gång den trångsynte medborgaren dyker upp i tunnelbanan, på fikarasten, i krogkön, i mataffären, i plugget och på nätet måste alla orka säga ifrån och snacka för oss."
Intressant?
Media: AB-bloggoholics
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Georg sa...

Det är väldigt sant och intressant det du skriver, om ytlighet och fasad som ett faktiskt verktyg för bättre harmoni i samhället, att det ska va hippt att vara vänster är faktiskt en grundförutsättning för att det ska vända nån gång.

Wandervogel sa...

Åh fy fan...
Detta är beviset på socialismens absoluta dödsryckning i Sverige. Nej tack till dekadenta mys-socialister och
livsstilsliberaler.

Som Lenin skriver: "Revolutionen fordrar koncentration, en stegring av krafterna både hos massan och hos individen. Den accepterar inte orgiastiska förhållanden av den sorten som är normala för d'Annunzios dekadenta hjältar och hjältinnor."

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com