Sidor

söndag 3 oktober 2010

USA:s krigsbrott - angreppet mot staden Falluja i Irak


Nu för tiden är det en allmän vetskap att USA:s invasion av Irak, i strid mot FN:s samtycke den 20 mars 2003, byggdes på falska uppgifter om massförstörelsevapen inom Iraks militärkomplex. Inte förrän den 9 augusti 2010 lämnade de sista stridande trupperna Irak. Ett krig som har kostat 654 965 människors liv. Men än idag har inte några av Sveriges politiska organisationer, högerpartier och liberala apologeter gått ut och ursäktat sitt fel med att öppet stödja Irakkriget. Hur kan det komma sig att borgerligheten alltid är undantagen ursäkter och självkritik vid historiska brott?

Ett speciellt uppmärksammat fall i Irakkriget var när USA:s invasionstrupper angrep staden Falluja. Fast att kallade det uppmärksammat är kanske att överdriva. Journalister runt om i världen har snällt lagt ett tystnadens skynke över USA:s krigsbrott under Irakkriget, ibland har det blossat upp till världsnyheter men lika snabbt har det försvunnit. Angreppet mot Falluja år 2004 var det blodigaste slaget under USA:s ockupation.

I senaste nummret av tidningen Flamman uppmärksammar Sköld Peter Matthis den civila katastrof detta angrepp medförde. USA:s ockupationstrupper använde nämligen utarmat uran i sin krigsföring i Irak, vilket har lett till att det i Falluja föds ett ökande antal missbildade barn. I angreppet användes även det förbjudna vapnet "vit fosfor". Men det är det radioaktiva ämnet Uran 238 som fortfarande skadar civilbefolkningen i staden. Är det inte missbildade barn, så är det tumörer. Uran 238 har en halveringstid på 4,5 miljarder år, vilket innebär att civila människor i Falluja kommer att riskera strålningsförgiftning för evig tid.

Det har framlagts en rapport med vittnesmål om brott mot mänskliga rättigheter till FN:s Människorättsråds 15e församling Genève 13 september – 1 oktober 2010Conservation Centre of Environmental & Reserves in Fallujah(CCERF) och Monitoring Net of Human Rights in Iraq (MHRI). Denna rapport bevisar att de ansvariga för angreppet borde ställas till rätta som krigsförbrytare.

Men media är tyst om denna mänskliga katastrof, vad gäller att försvara västerlandets intressen är dagens journalister förvånansvärt ohederliga och okritiska.

Intressant?
Media: Iraksolidaritet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com