Sidor

lördag 13 november 2010

Hatbrotten ökar i norden - effekt av zombie-kapitalismen?


Det handlar främst om Danmark och Finland. I Finland har de ökat med hela 20 procent på ett år. Enligt Göteborgsposten fördubblades hatbrotten förra året i Skåne, och hatbrotten med homofobiska motiv rapporteras ha ökat de senaste tio åren i hela Sverige. Visserligen är det svårt att veta om det gäller en reell ökning av hatbrotten eller om det är en förändringseffekt av polisens arbete. Men i Finland ser Polisyrkeshögskolans polisdirektör detta som allvarligt:
"- Den här utvecklingen är mycket oroande och det blir bara värre. Hela samhället måste sända starka signaler om att rasism och hatbrott inte är okej."
Västvärldens samhällsutveckling har med andra ord slagit bakut, som värst har rasismen och hatbrotten ökat de senaste åren och kommer fortsätta. En rimlig förklaring till denna utveckling är att den härstammar från en ökad social oro.

Det trodde vi nog inte för ett halvt århundrade sedan att vi var på väg till en framtid som återigen slungar människor i social oro. Att den minskade klyftan i klassamhället skulle vändas till en laizze faire-renässans, som helt enkelt vägrar begravas efter otaliga dödsrunor i krisernas spår. Den marknadsanpassade nedstruktureringen fortsätter sin zombie-marsch genom Europa, trots att den bär skulden till den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Då liksom idag livnär sig enkla mytiska lösningar på människors problem, främlingsfientliga och värdekonservativa krafter mobiliserar över hela kontinenten och intar maktens korridorer.

Den konservativa ideologin om nödvändigheten av auktoritet, synen på staten som en organism, patriarkala familjeideal och klass-apologetism dammas av. Samtidigt som de nyliberala laizze faire-idealen vurmas. Det är en idéströmning som brukar betecknas neokonservatism, som har sina rötter från USA. Neokonservatismen är ett hopkok av libertariansk och konservativ ideologi, där den generella välfärdsstaten skall avvecklas till fördel av en privatiserad välfärd. Men till skillnad från en renodlad libertarianism vill man ha en starkt statlig kontroll av kultur- och familjepolitik.

Man hade ju hoppats på att den historiska medvetenheten hade kunnat förhindra att historien upprepar sig. Vad är det egentligen för skolsystem och folkbildning vi har när förmågan att reflektera historiska lärdomar på samtida utvecklingar lyser med sin reella frånvaro? Som lärare i historia skräms jag över tanken att denna historiska upprepning av gångna ekonomiska misstag bygger på en mekanisk faktabaserad undervisning - där medborgarna inte får förutsättningarna till att utvecklas till aktiva och reflekterande medborgare. Att samhället dessutom rasar in i en otrygg och stressig framtid för lönearbetare gynnar givetvis inte heller möjligheterna för reflektion.


Intressant?
Media: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, VF1, VF2, VF3, NWT1, NWT2, NWT3, GP1, GP2, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2
Bloggat: Verd, Bo Widegren, Jinge, Annarkia, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anders_S sa...

Ärligt sagt tror jag det är som med all brottslighet. Den ökar inte. enlgit alla undersökningar som tidigare gjorts i Sverige har hatbrotten minskat sen början av 1990-talet, med lite upp- och nedgångar på vägen.

L. O. K. Ejnermark sa...

Anders: Jo, jag är kluven till detta. Jag tror som du att den allmänna brottsligheten inte ökar.

Men att hatbrotten skulle ha minskas enligt undersökningar stämmer väl inte? Inte enligt de källor jag hänvisar till i blogginlägget, där undersökningarna visar på en dramatisk ökning de senaste tio åren.

Kruxet är ju hur man skall tolka det, ifall det handlar om en formell ökning med en ökning av ett visst polisarbete och polisanmälningar.

sl sa...

Ökar verkligen anmälningarna i relation till brotten? Är det inte allt fler som är rädda att anmäla pga risken för hämnd? Många vill inte vittna heller, det är för farligt.

Om man importerar en stor mängd främlingar är ökad främlingsfientlighet en tänkbar konsekvens.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com