Sidor

måndag 15 november 2010

Må SAP förnyas till sin vänstertradition

Visst var det bra att den nyliberal karriäristen Mona Sahlin nu går ner från ordförandeposten i SAP. Socialdemokraterna bör inse sitt misstag med att avveckla den generella välfärden, och återigen kämpa för lönearbetarnas intressen om ett jämlikt och solidariskt samhälle.

Partiet borde inse att något smicker med högern är ett ödesdigert misstag eftersom dagens "liberalism" förlorat sin ursprungliga progressivitet och blivit en apologet för ett människofientligt kapitalistiskt samhälle. Borde åter inse att den politiska demokratin endast är en halv demokrati, och att en ekonomisk demokrati gör samhället till en hel demokrati. De bör åter ta till sig Socialdemokratins progressiva klasskämpande som företrätts av August Palm, Axel Danielsson, Branting, Per Albin Hansson och Wigforss.

I sin karriär har Sahlin bland annat med Ingvar Carlsson och Göran Persson stått för den ideologiska omsvängningen i partiet under 1990-talet. Dessa högersossar (ja, högersossar är de trots att de inte vill bli kallade för vad de är) har faktiskt ett stort ansvar vad gäller den nyliberala utvecklingen i Sverige, vilket alls inte bara kan skyllas på den nyliberala tankesmedjan Timbro. I längden har naturligtvis denna nyliberala utvecklingen lett till att arbetarrörelsen tappat taget om det politiska samhället och gett utrymme för borgerligt övertagande. I mångt och mycket kan man lägga ansvaret för vår nya högerregering på dessa högersossar. Det är en ganska stor tyngd dessa personligheter har på sina axlar.

Mona var ju faktiskt som arbetsmarknadsminister mellan 1990 och -91 en av frontfigurerna för förslaget om ett så kallat Stoppaket vilket bland annat innehöll strejkförbud, lönestopp och höjda strejkböter. Som tur var gick det inte igenom p.g.a. massiva protester. Samma mönster går igenom när hon tillsammans med Ingvar Carlsson trots utlovad återuppbyggnad av folkhemet efter borgarnas regering 1994 bidrog till att 107 000 offentliga arbetstillfällen försvann under året. Högersossen säger en sak, och gör en helt annan sak vilket vi dyrt fick bevittna.

Det är dock tragiskt att Sahlin avgått p.g.a. en totalitär borgerlig makt över landets press och massmedia. Ett tecken på att vi inte längre lever i frihetens och demokratins land längre - utan under Bonniers och Svenskt Näringslivs nycker och diktat. Se bara de vämjeliga Kim Jong Il-reportagen i Expressen, men den store rorsmannen Fredrik Reinfeld kramandes über-lyckliga barn.

Lars Ohly gör det lite lätt för sig genom att förklara Sahlins avgång med att hon var en kvinna, visserligen kan det vara en bidragande orsak i dagens patriarkala borgerlighet. Men faran låg i att den store rorsmannen Reinfeldt utmanades av just Sahlins om ändå ljumma stöd till lönearbetarnas intressen. Hetsen mot Mona var för att hon var en tacksam offersymbol i en smutsig högerkampanj.

Välkommen till dagens Sverige där borgerligt nyspråk och hegemoniskt ägande av "journalistiken" försäkrar sig om arbetarrörelsens svaghet.

Nå, det enda hopp som ligger kvar är nu om SAP väljer att att utmanövrera den katastrofala högervridningen av partipolitiken. För en sådan framgångsrik vridning till dess vänstertradition hoppas jag på att Lena Sommestad, Morgan Johansson, Leif Pagrotsky, eller Suhonen intar ordförandeposten. Tyvärr är väl Suhonen för ung för att hoppet skall vara realistiskt. Annars tippar Dagens Nyheter för att asylkritikern och slöjförbudsivraren Sven-Erik Österberg anammar posten - låt oss hoppas att så inte sker.


Intressant?

Media: DN, EX, SvD, AB, EX, SvD2, EX2, SR, AB2, DN2, DN3, SvD3, SR2, SvD4, DN4, DN5, EX3, EX4, AB3
Bloggat: Svensson, Annarkia, Peter Andersson, Röda Malmö

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

annarkia sa...

Träffsäker och intressant analys!
Fortsätter s sin vandring mot mitten (läs högerut) är dess saga all.

Nemokrati sa...

Äntligen nån som säger något annat än arenahögern. Lena Sommestad är dessutom intelligent, vältalig och välgrundad i sina resonemang.

Jan Wiklund sa...

Men det tror du väl inte själv på?

Varför skulle SAP lyssna till nån kritik från oss? Vi har ju inte lyckats mobilisera något verkligt missnöje på åratal. Här finns rena siffror på varför SAP bara lyssnar på näringslivet och på nyliberala ideologer: http://www.nationmaster.com/graph/lab_str-labor-strikes

Slåss vi inte för något får vi inget heller.

L. O. K. Ejnermark sa...

Annarkia:

Ja, då är det definitivt slut på arbetarepartiet. Om så är fallet, att de nyliberala högdjuren inom SAP vill dra sig ännu mer åt höger så kanske den bästa metoden vore en utbrytning ur partiet? Tiden kanske är mogen.

L. O. K. Ejnermark sa...

Jan Wiklund:

Hmm... men hoppet är det sista som lämnar brukar man säga.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com