Sidor

lördag 6 november 2010

USA spionerar på medborgare i norden

Jag nås genom Annarkia till ett digert avslöjande om att USA bedriver olaglig övervakning av norrmän (Källa: VG1, VG2) och danskar (Källa: Politiken, DN). Enligt SvD har även USA lyckats få tag på polisregister i Norge. Enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, är det troligt att det bedrivs också en spionverksamhet på medborgare i Sverige (som när USA utförde olaglig spionverksamhet före Göteborgsdemonstrationerna år 2001). Men Säpos presstalesman Patrik Peter lugnar oss med sedvanlig västerländsk naivitet:
"– Och när det gäller amerikanska myndigheters verksamhet i Sverige förutsätter vi att de följer svensk lag."
Men va bra, då är ju allt lugnt, för USA gör ju aldrig något fel och har alltid visat respekt för nationers självbestämmanderätt.

Och naturligtvis visade det sig att SÄPO:s Patrik Peter hade fel, ty nu går Sveriges Justitieminister Beatrice Ask ut i media genom en presskonferens och erkänner att USA utfört spionverksamhet gentemot svenska medborgare. Men liksom SÄPO så slänger den borgerliga ministern Beatrice Ask ut en brasklapp för att försvara USA:s spioneri:

"– Jag utgår från att amerikanska myndigheter kan vara behjälpliga med hur verksamheten har bedrivits, säger Ask på pressträffen."
Tidigare kallade hon frågan om CIA:s eventuella spionverksamhet i Sverige som en "polisfråga". Liksom Jan Guillou, som avslöjade CIA:s spionverksamhet i Sverige på 70-talet, säger så är det en politisk fråga:

"– Hon bör fråga Säkerhetspolisen om vi håller på med sådant skumrask och avskeda de som låtit det ske på svensk mark."
Vill vi att Sverige ska bli en lydstat till USA med spionverksamhet på medborgare utan demokratisk insyn?


Intressant?
Bloggat: Svensson, Kildén & Åsman, Röda Malmö
Media: GP, AB1, AB2, Ex
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anne Hansen sa...

Det ER et poeng i denne saken at både forhenværende (og nåværende?) PST-folk OG Kripos har kjent til og i praksis godkjent USAs overvåkning i landet. Disse Kripos- og PST-folkene kjenner problemene og truslene vi står overfor fra våre nye landsmenn bedre enn noen andre her i landet. Definitivt bedre enn både Bård Vegard Solhjell og Knut Storberget.

Problemet er at det politiske etablissement ikke kan si sannheten, fordi sannheten sårer. Mange innvandrere utgjør en trussel mot Norge (og USA) på grunn av sin religion. Islam er et problem for Vesten. Det er en trussel. Kanskje den største trussel vi står overfor, og USAs overvåking er et direkte resultat av dette. Men det finnes knapt en eneste politiker i landet som tør å si dette.

Kraxpelax sa...

Storm i vattenglas! att dom bara orkar!

erinran

Kraxpelax sa...

SÄPO har med all säkerhet haft full koll, vilket man självklart inte låtsas om. Det här är business as usual i underrättelsevärlden och det är bara larvigt att skria som stuckna grisar i högan sky.

VÄSENTLIGT här är signalen om USA:s minskande makt i världen. Den nordiska länderna passar på att distansera sig, vilket iofs är MYCKET klokt. Man behövde av politiska skäl en lämplig förevändning, och här kom den.

DETTA är vad affären VÄSENTLIGEN handlar om. Dunkla krafters tysta smarta spel bakom offentlighetens intelligensbefriade kackalorum.

Beatrice Ask litetaffliga agerande kontrasterar föredömligt mot gastandet i våra grannländer. Hon fäår Godkänt avmig.

Nu väntar vi på Finland, som av tradition brukar behärska sig och ligga lågt.

- M v h,
Peter Ingestad, radikalkonservativ

sl sa...

Det bedrivs antagligen preventivt arbete mot terroristdåd. Ingen vill väl säga mer än nödvändigt för att undvika att islamisterna ska finna på motmedel. Hoppas det inte finns något att hitta, och att de hittar det som finns, om det finns.

Stockholm har varit ett eldorade för spioner i århundraden. Inget nytt under solen.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com