Sidor

tisdag 21 december 2010

Arbetaren riskerar att förlora presstödet

Enligt Medievärlden riskerar Arbetaren, en av de de mer prominenta vänstertidningarna jag prenumererar på, att förlora presstödet. Motiveringen till varför presstödsnämnden ska analysera tidningen för eventuellt indragande av stöd nästa år är p.g.a. att tidningen genomgått en förändring i innehåll av nyhetsfokusering. Arbetaren har nämligen genomgått en avsevärd förbättring vad gäller att fungera som en tidning för och av arbetarrörelsen med mer nyhetsrapportering om arbetsplatskamp.

Tydligen kan detta av någon märklig borgerlig anledning betyda att presstödet inte längre gäller, som om det bara skulle gälla Arbetaren och inte alla andra tidningar (som de 80 % borgerligt ägda tidningarna i landet med fokus på stöd åt högerregeringen och näringslivet). Det handlar om att en tidningen måste vara "allmän" för att få ta del av presstödet. Vad som innefattar "allmän" vore dock intressant att veta, innebär det att en tidning måste ha en sportbilaga eller ekonomidel?

Över huvudtaget är det tragiskt att vi lever i ett ekonomiskt totalitärt samhälle där yttrandefrihet och organisering är beroende av ekonomiska medel, där presstödet kommit till som en reform för att lindra kapitalismens inneboende ofrihet. Tyvärr botar dock inte presstödet beroendet och ofriheten, utan lägger den bara ett steg längre bort där tidningar ligger under ständig hot om indrag av presstödet. Här är FiB/Kulturfront ett undantag som lyckats överleva utan presstöd och därmed säkrat sitt oberoende, men det är ett undantag som bekräftar regeln. Utan presstöd skulle den borgerliga hegemonin i den journalistiska offentliga arenan vara total.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com