Sidor

tisdag 21 december 2010

Lars Ohly har rätt

Angående Ohlys debattartikel i DN:

"En allt mer högeranpassad socialdemokrati saknar relevans och existensberättigande. Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville lägga sig så nära Alliansens politik som möjligt under valrörelsen. Det var dömt att misslyckas. Ett exempel var hanteringen av den rödgröna rege­ringsplattformen, som kraftigt försenades. Orsaken var att Socialdemokraterna ville invänta Alliansens plattform så att vi skulle kunna anpassa oss efter den. Det handlar om räddhågsenhet och en skriande brist på självförtroende. Socialdemokratin vågar inte stå för något samhällsförändrande, vågar inte utmana opinioner på någon avgörande punkt. En socialdemokrati som inte ökar jämlikheten och minskar klyftorna saknar existensberättigande"
Det är så korrekt, att jag är bedd att hålla med socialdemokraten Bengt Silfverstrand att det gränsar till trivialt. Men för den skull är kritiken som Ohly formulerar mot S och Mp inte mindre aktuell och viktig. Det syns mest hur bittra socialdemokrater går till ryggmärgsförsvar och försöker vifta bort kritiken - i sedvanligt retoriskt försök att vända den mot Vänsterpartiet.

Men visst måste också Vänsterpartiet ta sig i kragen och allvarligt tänka över sina egna visioner och taktiska avväganden. Vad hände med uppmaningen att arbeta utomparlamentariskt? Varför inte börja svälja sin osmakliga stolthet och sträcka ut en hand till resten av vänstern vänster om Socialdemokraterna? Varför inte börja på allvar arbeta för att etablera sig inom arbetarrörelsen, och ersätta Socialdemokraternas tidigare roll som de uppenbarligen inte längre vill ha.

Dessutom anser jag att opinionen för Vänsterpartiet skulle stärkas rejält om Lars Ohly inte fortsatte som partiledare till år 2014, därav hoppas jag att han inte får kongressen med sig när det är dags att välja partiledare. Med tanke på att det Rödgröna samarbetet var ett rejält fiasko, och att partiet balanserar på fyra procentspärren så är det nog tal om att även partiledaren och partistyrelsen har en släng av räddhågsenhet av att släppa taget. De borde naturligtvis avgå, snarast. Inte för att Ohly är sämre än andra pratiledare, utan för att hans förflutna om Berlinmuren och misslyckade försök till självförsvar tyvärr stigmatiserat honom som en icke trovärdig politiker. Det är ändock bra att Lars Ohly gått ut i Vänsterpress med att han tänker kämpa för att vara kvar som partiledare, då vet medlemmarna hur det ligger till och kan utifrån premisserna förhoppningsvis presentera alternativ.

PS: Ohlys debattartikel är en del av partistyrelsens mer omfattande valutvärdering, som jag tänker analysera vid ett annat tillfälle.


Intressant?
Bloggat: Jens Holm, Jämlikhetsanden, Jinge, Svensson, Kaj Raving
Media: AB, SvD, SvD2, Ex
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Lasse Franck skriver Mera Mattsson, Johan Frick skriver Fadren, en feministisk kritik, Röda Lund skriver The Trotsky, admin skriver Ingen jul utan fångarna, Lukas Löfling skriver Lokala partiet sviker Morgongåva, Kaj Raving skriver Ohly: Vänsterpartiet måste våga vara samhällsförändrande

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com