Sidor

lördag 18 december 2010

Nu är det bevisat - Svenskt Näringslivs inflytande över Socialdemokratin

Under några år tillbaka, och särskilt efter det senaste valnederlaget för Socialdemokraterna, har det inom socialdemokratin och arbetarrörelsen förts diskussioner om dess utveckling och framtid. I denna ideologiska diskussion (höger- & vänstersossar) har det framförts stark kritik mot socialdemokratins borgerliga utveckling, till dess roll som Sveriges nyliberala föregångare. Under hela diskussionen har dock högersossarna förnekat att det finns någon ideologisk diskussion eller plattform inom partiet.

Det var därför Mona Sahlin uppmanade partikamraterna (eller partivännerna, som det nu heter tydligen) att sluta diskutera ideologi. Istället framhävdes vikten av att anpassa sig till den näringslivsorienterade opinionen - högerpolitiken är helt enkelt den enda vägen, och Sahlin vill inte utmana regeringens agenda med en egen socialdemokratisk sådan. Varför har då högerpolitiken haft sådan framgång inom partiets pyramidtopp de senaste decennierna? Om det finns både idealistiska och materialistiska förklaringar, som nog får analyseras mer ingående någon annan gång.

Det anmärkningsvärda för tillfället är att vi nu har dokument som bevisar att vissa socialdemokrater låtit sig säljas till Svenskt Näringsliv (genom PR-firman Prime) för att försöka driva partiet högerut. En av dessa är högersossen Iljia Batljan, som bland annat skrivit under debattartiklar som Svenskt Näringsliv skrivit. En annan är högersossen Erik Laakso, som enligt dokumentet ska hjälpa till med att göra en valanalys där problemet utgår ifrån att partiet inte var höger nog - inte hade en tillräcklig "tillväxtvänlig politik". Dokumentbeviset driver högersossarnas självförnekelse till ytterligare surrealistiska höjder. Och frågan är hur partimedlemmarna reagerar på detta digra avslöjande? Ska partiet utesluta näringslivets trojanska hästar? Eller ska de välkomna partiets högerpolitiska fullkomnande?

Arenagruppen har i alla fall efter Aftonbladets avslöjande om Primeskandalen gått ut med att de bryter med Prime. Det är hedersvärt, men när tänker partiet göra något? När tänker gräsrötterna inom partiet säga ifrån, och vägra gå med på partibyråkratins slapphänta hantering av partiets grundläggande ideologiska fundament?

Jag håller med Erik Bergs kritik av bagatelliseringen av Primeskandalen, ty det är inget annat än den vanliga munkavlen som partipiskan - viktig kritik anses vara skadlig för partiets framåtskridande... Lika känner jag ett obehag kring de socialdemokrater som envisas med att kritisera men ändå försvara rätten att vara PR-konsulter (konsulter som exempelvis spionsossen Ullman, som också verkar ha haft fingrarna i syltburken vad gäller Primeskandalen). En intressant kritik mot lobbyism från en socialdemokrat är Lena Sommestads jämförande med folkrörelsedemokratin som hon med rätta anser motsäger lobbydemokratin. Lobbyism bygger alltså på en ekonomisk modell där den med starkare ekonomisk makt också kan få mer politisk makt, egentligen en grundläggande anti-demokratisk modell. Därav är lobbyismen inte bara en fara för det socialdemokratiska partiet, utan för hela den parlamentariska demokratin.


Intressant?
Bloggat: HBT-sossen, Alliansfritt, Badlands Hyena, Kerstin Berminge
Media: ETC, Makthavare1, Makthavare2, Makthavare3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

R sa...

Skrev också ett blogginlägg om hur vi låter lobbygrupperna styra. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/till-salu-sveriges-socialdemokratiska.html

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com