Sidor

torsdag 16 december 2010

Regeringens totalitära beslut om kontroll över SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion

Borgerlighetens diskreta charm, dess fallenhet för kontroll och byråkratiska hierarkier tar ständigt nya kliv ju längre den få sitta på regeringsposten. Nu det senaste spektaklet i nedrustning av den demokratiska välfärden är när högerpartierna i regeringen beslutade om att införa en så kallad förhandsprövning av nya programtjänster inom Sveriges Radio, SVT och Utbildningsradion.

Sveriges Radios ledning varnar och ger en skarp kritik mot regeringens beslut, och menar med rätta att det strider mot landets grundlag om rätt till yttrandefrihet:
"Vårt främsta skydd för oberoende och yttrandefrihet i public service ligger i det grundlagsfästa yttrandefrihetsskyddet. Nu införs en innehållsprövning som ligger helt vid sidan av den ordning som föreskrivs i yttrandefrihetsgrundlagen. Vår uppfattning är att kravet på prövning är grundlagsstridigt."

PS angående Datalagringsdirektivet som skulle ha röstats i riksdagen idag(2010-12-16): När det borgerliga arbetarpartiet Socialdemokraterna (specifikt den förre justitieministern Thomas Bodström) initierade lagförslaget om datalagring låtsades högern vara kritisk mot förslaget. Moderaten Beatrice Ask kallade förslaget "en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna". När hon nu själv sitter i regeringen har hon tvärvänt och menar att datalagringsdirektivet är ett måste för "ordning och reda". Borgare som borgare. Vänsterpartiet, som varit kritisk till datalagringsförslaget från början meddelade med glädje idag att de tänker flytta fram röstningen ett år genom så kallad minoritetsbordläggning. Med förhoppning kanske några inom Socialdemokraterna ändrar sin ställning tills dess och röstar nej till ett lagförslag som gör det lagligt att lagra och registrera all mejl, sms och samtalsuppgifter från landets medborgare.


Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, 2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Ulf Nilsons rop på hjälp, Kaj Raving skriver Rösta för en mänskligare sjukförsäkring, Bo Myre skriver Vi måste bli färre konsumenter på jorden, guldfiske skriver Sparka på de döda, Erik skriver Dagen då den brittiska parlamentsmajoriteten sattes i rubbning, allaljuger skriver Du ser. Du känner. Du fångar det. Du skrattar åt det. Du krossar det.

3 kommentarer:

Expo sa...

Bra rutet!

Johan Bakke sa...

Jag är inte förvånad över beslutet, speciellt SVT har varit duktiga på att dra igång lekprogram som de kommersiella kanalerna lika gärna skulle kunna starta. TV-licensen ska inte användas till sånt som de kommersiella kanalerna lika gärna kan sända, finns det ett kommersiellt intresse i en idé så ser jag ingen anledning till att SVT ska använda licenspengar till att producera den.

L. O. K. Ejnermark sa...

Marknadskrafterna blir sannerligen allt mer totalitära.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com