Sidor

onsdag 1 december 2010

Wikileaks avslöjar våra egna anti-demokrater

Det har varit mycket diskussioner kring den senaste läckan som Wikileaks publicerade, de hundratusentals diplomatiska dokumenten tillhörande USA som väcker bestörtning. Vissa avslöjande mer triviala än andra, som de som (inte helt oväntat) Debatt-programmet i SVT fokuserade på (d.v.s. skvaller om diverse makthavare världen runt, huruvida de tycker om blonda kvinnor eller om de agerar som alfahanar...). Wikileaks avslöjar till och med SVT:s dekadenta utveckling.

De mer allvarliga avslöjandena är de om att Hillary Clinton bett USA:s diplomater att spionera, bland annat på FN-toppar och utländska politiker. Clinton bad USA:s diplomater att samla in lösenord, krypterings-nycklar, fingeravtryck och DNA. Det är inte bara allvarligt, det är en internationell politisk skandal. Det enda rätta vore om Hillary Clinton avgick från sin post naturligtvis, men den diplomatiska arrogansen och bristande acceptans för internationell rätt från USA:s sida ställer givetvis frågan om det över huvudtaget skulle hjälpa. Egenviljan hos USA:s utrikespolitik och diplomati triumferar nog även efter hennes avgång, liksom den gjorde före henne. Det här avslöjandet handlar alltså inte om vissa individers överträdelser, utan istället om ruttna utrikespolitiska system långt ifrån demokratisk insyn och förståelse. Och föga förvånande bekräftas återigen att USA inte är den fria världens beskyddare - tvärtom.

Enligt SvD och The Times så visar Wikileaks dokument hur Storbritannien hjälp USA att begränsa en utredning av Irakkriget för att hindra information som skulle kunna användas i den internationella kritiken mot USA:s och dess allierades Irakkrig.

Ett annat allvarligt avslöjande tack vare Wikileaks är den om Mona Sahlins vädjan till USA om att påverka opinionen här i Sverige. För att öka stödet till Socialdemokraterna. Med hjälp av högersossen och dåvarande vice ordföranden i riksdagens utrikesutskott Urban Ahlin förklarades att Socialdemokraternas stöd minskat p.g.a. partiets stöd till Afghanistankriget. Urban Ahlin, som beskrivs som en USA & NATO-vän, gav förslag om att en afghansk regeringsmedlem skulle kunna komma på besök till Sverige för att berätta om de positiva konsekvenserna av Afghanistankriget. Dessutom avslöjar rapporten hur Urban Ahlin ville hjälpa NATO genom att föreslå "propagandaåtgärder i samband med det stora Natomötet i Bukarest". I slutet av rapporten begär USA-ambassaden att Washington ska hjälpa Urban Ahlin med hans förfrågningar, och likväl kom en afghansk regeringsmedlem till Sverige.

Wikileaks hjälper oss att få en insyn i det högervridna Socialdemokratiska partiet; vilka som vill driva oss i knä på USA och militärpakten NATO - de som inom oppositionen hjälper högerregeringen med att inskränka på den svenska alliansfriheten.

Men det är inte bara de som direkt nämns i dokumenten som avslöjas tack vare Wikileaks, utan det är även de intellektuella maktförsvararna som får sina kläder avdragna - ironiskt nog av sig själva. Det är de sedvanliga USA-apologeterna, de som annars tar varje tillfälle att försvara USA:s internationella förbrytelser och imperialistiska härjningar världen runt - för dessa nickedockor är det inte USA som är det ständiga hotet mot världsfreden med sina ständiga militära och ekonomiska provokationer och reguljära krig - nej istället målas USA som den eviga frihetens och demokratins försvarare.

Några av dessa är Expressens Mats Larsson, som kritiserar Wikileaks avslöjande med att argumentera att "det finns saker som även demokratier behöver hålla hemliga, inte minst sånt som påverkar relationerna till främmande land". Öppenheten ska alltså tummas på. Larsson passar också på att stigmatisera Wikileaks med att det är diktaturer som hyllar avslöjandet, medan: "Resultatet blir en skev bild av världen där en demokrati som USA snart inte kommer undan med någonting eftersom allt som staten gör inom kort verkar hamna på Wikileaks". Annars kan man göra som Expressens Karin Olsson som väljer att skifta fokuset på privatlivet för Wikileaks ledare. Huvudsaken för USA-apologeter är att USA ska kunna "komma undan" med saker, och frågan är när en "demokrati" slutar vara en demokrati?

Andra som ser avslöjandet som en triumf för det öppna samhället är inte så förvånande vänsterfilosofen Torbjörn Tännsjö som menar tvärtemot högerdebattören Mats Larsson att öppenheten "liksom det demokratiska styrelseskicket, något som befrämjar freden". Även den vänsterintellektuella Noam Chomsky hyllar Wikileaks för sitt avslöjande och menar att dokumenten bekräftar hur USA:s makthavare och diplomater visar ett "stort hat mot demokrati" i ett system vars makthavare inte vill att deras egna befolkning skall veta vad de gör.Att västerlandet sedan Sovjetunionens fall gått in i en tvivelaktig utveckling bekräftas nu alltså även av Wikileaks. Den allmäna fascisteringen bland de vänsterländska demokratierna med inskränkning i integritet med omfattande spaningsverksamheter gentemot egna befolkningar, och ett politisk klimat som närmar sig likriktning till en upplösning av den parlamentariska demokratin. Oppositionspartier liknar mer regeringspartierna, och utvecklingen till partiallianser har fått systemet att idag i praktiken fungera som en-partistater. USA kan bryta vilka internationella regler som de vill, inskränka och underminera FN och räkna med att västländernas makthavare ändå kommer krypandes.


Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Berget, Svensson, Kildén & Åsman
Media: EX, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: jesper skriver Solidaritet bygger inte på egenansvar, Anders_S skriver Jag är tveksam till nikab i skolan, allaljuger skriver Det tandlösa motståndets höst, aik-micke skriver 30e november, Johan Frick skriver Wikileaks – vän eller fiende?

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com