Sidor

torsdag 9 december 2010

Wikileaks hotar västvärldens potemkinkuliss

Det sprider sig ett spöke i västvärlden. Wikileaks funktion att avslöja makthavarnas missbruk och odemokratiska tillvägagångssätt har uppenbarligen lett till att makthavarna - framför allt USA, blivit tvunget att offentligt bekämpa yttrandefriheten och idén om det öppna samhället.

I samband med att Wikileak släppt hundratusentals diplomatiska dokument gick en representant för State Department i USA ut i pressen och varnade studenter att diskutera Wikileaks på sociala medier som facebook och twitter. Varningen formulerades så att det kunde riskera framtida anställningar. En diger varning för ett ekonomiskt system som USA och resten av de kapitalistiska länderna har, d.v.s. ett lönearbetssystem där en dräglig tillvaro kräver anställning. Att varningen riktades mot studenter får då en dubbel mening då de naturligtvis hoppas få anställning i det de utbildar sig i, samt att studenter är de som är uppdaterade och använder sociala medier som mest.

Genom påtryckning från USA har förutom Paypal även Mastercard och Visa fryst tillgångarna till Wikileak. Motiveringen är att de inte vill stödja "olaglig" verksamhet, detta innan Wikileaks verksamhet dömts som olaglig och dessutom vägrat förklara varför det skulle vara olagligt att utföra journalistiskt arbete. Ingen formell brottsanklagelse har lämnats av USA, och inget åtal har väckts. Men tydligen går det hur bra som helst att inte frysa tillgångarna till Ku Klux Klan. Här har det svenska företaget Flattr hittills varit ett värdigt alternativ för de som vill stödja Wikileaks arbete för det öppna demokratiska samhället.

Det intressanta med varningen är att "frihetens och demokratins försvarare" nu avslöjar sin egen glidning mot ett totalitärt samhälle, mer likt Kinas totalitära kapitalistsystem. Vilket får mig att hänvisa till Slavoj Zizeks föreläsningar i Stockholm för några veckor sedan. Där diskuterades hur västvärldens demokratier ingår i en utveckling till totalitära kapitalistiska system där harmoni är nyckelordet - alltså mer av en Kinesisk modell.

I och med Wikileaks avlöjande av den hemliga diplomatin mellan USA och andra länder blottas just denna totalitära utveckling och fjäsket för USA, även för oss svenskar där Sveriges makthavare medvetet och olagligt försökt dölja beslut och verksamhet för riksdagen. Allt för att fjäska inför USA:s "krig mot terrorismen". Inte nog med att Sveriges regeringen visste om att USA utförde olaglig spionverksamhet mot landets medborgare, nu avslöjas det också att information från FRA (vår egen spionorganisation av svenska medborgare) spridits till USA (alltså till en främmande makt). Mark Klamberg påpekar dock att denna spridning av ofiltrerad information om svenska medborgares kommunikation inte är en olaglig verksamhet längre - i och med att regeringen röstade för FRA-lagen för några år sedan. Något som FRA-lagens förespråkare konsekvent förnekade på den tiden.

Bloggaren Opassande yttrar sin allvarliga rädsla nu när hotet mot demokratiska värden inte längre är riktade bara mot muslimer eller "terrorister", utan mot alla medborgare i västvärldens "demokratier". Hennes självkritik får jag hålla med om även vad gäller mig själv, min reaktion i och med västvärldens reaktionära hast har fått mig att emotionellt reagera med en större rädsla än förr. Varför vi medborgare i västvärlden inte reagerat förut på de anti-demokratiska ringklockorna vore intressant att analysera. Här är det kanske läge att återigen påminnas av det kända citatet av Martin Niemöller om Nazityskland:
"When the Nazis came for the communists,
I remained silent;
I was not a communist.

When they locked up the social democrats,
I remained silent;
I was not a social democrat.

When they came for the trade unionists,
I did not speak out;
I was not a trade unionist.

When they came for the Jews,
I remained silent;
I wasn't a Jew.

When they came for me,
there was no one left to speak out."


Sedan är det tragiskt med den storm som blivit kring Wikileaks frontperson Julian Assange och den svenska häktningsorder och anklagelse som finns gentemot om eventuellt sexbrott. Jag ser faktiskt ingen anledning till att ytterligare spekulera, även om jag på ett plan kan förstå varför folk ändå väljer att göra det då Assange själv förklarat anklagelsen som ett led i makthavarnas krig mot Wikileaks (vilket bland annat lett till att medarbetare i wikileaks lämnat för att starta egen whistleblower-tjänst Openleaks), samt att makthavare i USA öppet visat sin glädje och förhoppning om att Sverige ska överlämna honom till USA.

Möjligheten till en CIA-konspiration där de två svenska kvinnorna skulle ha deltagit är lite väl otroligt, och dessutom bidrar bara till att smutskasta det viktiga stöd som wikileaks verkligen behöver. Speciellt när den borgerliga pressen (DN, SvD och NWT) agerar som maktens intellektuella horor och väljer att inte stödja wikileaks arbete för ett öppet demokratiskt samhälle. Dessutom bidrar det till den grottliknande anti-feministiska mobben som huserar de mer mörka delarna av internet. Därför ser jag det mer lämpligt att vänta med spekulationerna till rättssystemet haft sin prövning av saken - för trots vad Assange själv hävdar och vad Wikileaks fiender hävdar så har Julian Assange privatliv ingenting med Wikileaks att göra. Det enda sättet för oss att reda ut anklagelserna om sexbrott är om det utreds.

För oss socialister är Wikileaks och nu även Openleaks arbete ett välkomnande initiativ, Stefan Lindgren i Flamman påminner oss om detta liksom Internationalen. En av parollerna i det trotskistiska politiska dokumentet ”Övergångsprogrammetär:

"Totalt avskaffande av den hemliga diplomatin; alla fördrag och överenskommelser måste göras tillgängliga för arbetarna och jordbrukarna"
En klar förutsättning för ett öppet demokratiskt samhälle, och något som vi vänner av frihet måste försvara.


Intressant?

Bloggat: Marcus Fridholm, Jinge, Röda Malmö, K & Å, Annarkia, Lasse
Media: AB, EX, DN, DN2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Plundringen av Ryssland, Hans Norebrink skriver Kulturrelativ rysshet inte pk, aik-micke skriver Norrländsk separatism!, Kaj Raving skriver Fakta om invandringens kostnader inte vad sd skulle önska

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ett riktigt demokratiskt samhälle måste folk kämpa för med blod, även så undrar man om de kommer att lyckas övermanna de giriga och rika makthavarna.
Därför blir det inte av.

Nicklas Eriksson sa...

Vanlig missuppfattning att det är de revolutionära som ska "kämpa med blod".

De flesta revolutioner har börjat fredligt. Blodet har reaktionärerna stått för.

L. O. K. Ejnermark sa...

Så sant Nicklas!

sl sa...

Den franska revolutionen hade giljotinen på sin sida, revolutionärerna blev mördarna. Den ryska revolutionen blamerar ju främst bolsjevikpartiet, sett över tiden. Det finska inbördeskriget vanns av de vita, som fick skulden. Blir det riktig revolution så vinner den som utvecklar mest våld, den blir då kortsiktig vinnare, vem som vinner i långa loppet vet ingen.

Den sjungande revolutionen i Baltikum vanns av de inhemska folken mot ryska ockupanter utan blodbad. Bra exempel, men det är nog sällan som förlorarna är så desillusionerade att de bara ger upp.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com