Sidor

torsdag 30 september 2010

Det liberala etablissemangets bristande förståelse om SverigedemokraternaDen okunskap som väller ut just nu från tidningar (speciellt från Expressen) representerar den liberala oförståelsen varför folk röstar på ett populistiskt parti. Jag vet inte hur många liberala debattörer jag läst som enbart spelar på rasist-kortet eller nöjer sig med att konstatera att det handlar om "fundamentalister" och därav förbehåller sig rätten att ignorera SD och SD:s väljare, alternativt stämpla dem som "lågutbildade unga män på landsbygden" och vända ryggen.

SD-väljare och sympatisörer är inte dumma, korkade eller efterblivna. De är helt enkelt rädda p.g.a. att den nyliberala politiken raserat trygghetssystemet. De försöker fixa en icke-fungerande offentliga sektorn, bostad- och arbetsmarknad i en samtid då den politiska makten är långt borta från människor. Det är människor som har hamnat i en fördjävlig situation och försöker ta sig ut ur den genom att vända sig emot de som tillsynes verkar vara problemet. Dessutom är folk trötta på uppblåsta politiker, och framförallt uppblåsta debattörer som nöjer sig med simpel stigmatisering. SD är ett parti som utmanar de etablerade partierna, och förhåller sig med en retorik riktat mot en "samhällselit". De som röstar på SD är vad jag läst mig till främst vita arbetarmän utanför storstaden. De är konstant ignorerade av det offentliga samhället, och får hela sin livstil, kultur och intresse ifrågasatt hela tiden.

I SVT-Debatt skrev överklass-bloggaren Mogi att SD-sympatisörer var "misslyckade killar" och att hon själv minsann inte var misslyckad då hon gick på lyxskola i Frankrike...

Det borgerliga etablissemanget har en grundläggande oförståelse kring varför folk dras till att sympatisera med SD av den enkla anledningen att det själv är orsaken till det. Därför riktar de sitt klassförakt mot vi som arbetar, bor på landet, är arbetslösa eller sjuka. Men vi har inget att skämmas för, vi är en stolt pöbel som har all rätt att vara förbannade.

Vill vi kämpa för våra intressen är dock inte SD ett verkligt alternativ, då det är ett högerparti som liksom de etablerade högerpartierna vill försämra välfärden genom privatiseringar och skattesänkningar, dessutom försämra arbetarnas möjligheter att kämpa för sina intressen i fackföreningar.


Intressant?
Media: Arbetaren, AB, AB2, AB3, AB4, AB5
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Inget åtal i samband med tågolyckan i Stenungsund, Lasse Franck skriver Kvällsaktivitet, >> 907 skriver Alternativ Kultur, inget för 2010-talet?, Johan Frick skriver Nordkorea, hemliga svenska agencys och 9/11, Josefin skriver Citatet: Alexandra Kollontaj

tisdag 28 september 2010

Rapporter om "extrem brutalitet" när israeliska soldater bordade "Jewish boat to Gaza"

(Båten Irene med den judiska besättningen)

När amerikanska medier fungerar som megafoner till den israeliska arméns propaganda om vad som hände när den bordade "Jewish boat to Gaza" (motsvarighet till Ship to Gaza som också blev våldsamt bordade och besättningen kidnappade av IDF), så kommer nu rapporter (Haaretz) från de judar som befann sig på båten som var på väg till Gaza med humanitärt hjälp.

En av de judar som befann sig på båten var den israeliska aktivisten och f.d. israeliske stridspiloten Yonatan Shapira, han säger att det finns "inga ord för att beskriva vad vi gick igenom under övertagandet". Medan besättningen på båten inte visade något våld blev de bemötta med en "extrem brutalitet" av de israeliska soldaterna som "bara hoppade på oss och slog oss. Jag blev påkörd med en el-pistol". Shapiras beskrivning av soldaternas brutalitet bekräftades av Eli Usharov, en reporter för Israel's Kanal 10.

Reuben Moscowitz, en överlevande från Förintelsen som deltog i uppdraget "Jewish boat to Gaza", uttryckte sin misstro att:

"israeliska soldater skulle behandla nio judar på detta sätt. De bara slog folk.[...] Jag som är en överlevande från Förintelsen kan inte leva med det faktum att staten Israel fängslar ett helt folk bakom stängsel [...]det är bara omoraliskt.[...] Det som hände mig i Förintelsen väcker mig varje natt och jag hoppas att vi inte gör samma sak för våra grannar,"[...] "vad jag gick igenom under Förintelsen vad den belägrade palestinska barn går igenom. "


Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Israels plan att utföra etnisk rensning

(Israels apartheidmur)

Staten Israels extrem-nationalistiska utveckling tar stora kliv i dessa dagar när Israels representanter är i fredsförhandlingar med Palestiniernas representanter. Vi har i dagarna nu kunnat se intervjuer i TV av arga israeliska medborgare som öst ett hatiskt oförstånd gentemot palestiniernas rätt till sitt eget land.

Det senaste spektaklet, som torde slå den sista spiken i illusionen av staten Israel som något annat än en rasistisk stat, var när Avigdor Lieberman idag presenterade i FN en israelisk plan. Denna plan
föreslog att Israel kunde evakuera de israeliska illegala bosättarna i Västbanken, och i gengäld skulle Israel kunna få flytta delar av Israels arabiska befolkning (20 % av Israels befolkning är araber) till den nyskapade palestinska staten. En med andra ord, storskalig etnisk rensning.

Tyvärr verkar ett antal opinionsundersökningar visa att Liebermans förslag om etnisk rensning har ett stöd från majoriteten av de israeliska medborgarna. Exempelvis "Israel Democracy Institute 2009 survey pages" (
PDF, s.64-67) och av "the Knesset Channel".


Intressant?
Bloggat: Annarkia, Svensson, Jöran Fagerlund, Röda Berget, Kildén & Åsman
Media: GP, SvD, SvD2, DN, DN2, AB, SydS
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

måndag 27 september 2010

Maurizio Cattelans skulptur utanför börsen i Milano

Den italienske Maurizio Cattelan är en så kallad autodidaktisk skulptör, som började sitt konstnärskap med att skapa möbler ("functional furniture with art meaning") till sin egen lägenhet. Nu är han en känd och populär skulptör som väcker reaktioner genom sin provocerande symbolik, ironisk humor med en kombination av performance.

Hans skulptur som just nu verkar vara på folks läppar är hans "långfinger"-staty utanför den italienska börsen. En skulptur som ingår i Cattelans "against ideology"-serie på museet Palazzo Reale, vilket ger en inblick i Cattelans anarkistiska konstnärskap. Hur som haver är det skönt att se att skulptörer fortfarande kan provocera, dessutom inte någon provokation som saknar innehåll. Ett långfinger åt den finanskapitalistiska ideologin?Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Två försvinnanden på Hisingen, Johan Frick skriver Noll sympatier för Plura, Josefin skriver Andreas Malm om SD, Lasse Franck skriver Vad gör Sverigedemokraterna här? Tar våra jobb och våra kvinnor., loaderrorready skriver Enter The Ninja, Cvalda skriver Lådbilen

söndag 26 september 2010

Sverigedemokraterna och illusionen om "massinvandringen"

Sverigedemokrater och dess sympatisörer har ett speciellt favoritbegrepp och det är massinvandringen. Denna "massinvandring" beskrivs som den stora boven i samhällets olika problem, ibland kan man stöta på olika variationer på denna kausalitetsförklaring i form av en vilja att "begränsa invandringen" o.s.v. men alltid utgår det utifrån en uppfattning att vi har en "massinvandring" i landet, och att det är denna mängd som är orsaken till samhällsproblemen idag.

En person som har analyserat antalen i den svenska invandringen är satirikern Magnus Betnér, visserligen ingen betald forskare, men använder sig av statistiska källhänvisningar (bland annat från Statistiska Centralbyrån) till skillnad från de Sverigedemokrater jag debatterat med. Magnus Betnér kommer i alla fall fram till följande siffror.

Vi tar emot ca 100 000 invandrare om året. Ca 20 000 av dessa är svenska medborgare som flyttat hem, därtill 20 000 som lämnade Sverige utan medborgarskap. När invandrare som ligger oss geografiskt och kulturellt nära räknas bort tillsammans med de som kommer hit för att arbeta/studera så blir siffran ca 60 000 invandrare. Det är detta som Sverigedemokrater brukar kalla för massinvandring. När man alltså drar bort de som lämnar Sverige blir slutsiffran endast ca 40 000, inräknat invandrare från stora delar av Europa.

Det slängs även med illa analyserade siffror från diverse "politiskt inkorrekta" - en av dessa siffror är den totala mängd "invandrare" som vi ska ha idag, alltså sammalagt 1 400 000 invandrare. En siffra som givetvis verkar i första blicken ganska stor. Men analyserar man siffran med hjälp av Statistiska Centralbyråns Befolkningsstatistik så finns det bara 600 000 i Sverige som har ett medborgarskap i ett annat land, och många av dessa är medborgare i grannländer som Norge och Danmark men också från "kulturellt närliggande" länder som USA och Storbritannien.

Om man kontrolljämför dessa siffror från Eurostat (EU:s jämförelse till svenska SCB), så får vi bekräftat att Sverige inte har en större invandring än andra europeiska länder. I Eurostat-rapportens befolkningskapitel går det att läsa följande:

"The third determinant of population change (after fertility and mortality) is migration. As many countries in the EU are currently at a point in the demographic cycle where ‘natural population change’ is close to being balanced or negative, the importance of immigration increases when it comes to maintaining population size. Moreover, migration also contributes indirectly to natural change, given that migrants have children. Migrants are also usually younger and have not yet reached the age at which death is more frequent.

In some regions of the European Union, negative ‘natural change’ has been offset by positive net migration. This is at its most striking in Austria, the United Kingdom, Spain, the northern and central regions of Italy and some regions of western Germany, Slovenia, southern Sweden, Portugal and Greece, as can be seen in Map 1.4. The opposite is much rarer: in only a few regions (namely in the northern regions of Poland and of Finland and in Turkey) has positive ‘natural change’ been cancelled out by negative net migration."
Kartan (Map 1.4) som citatet hänvisar till ser ut så här (där man tydligt kan se hur stora delar av Italien, Irland, Spanien och Frankrike har större invandring än Sverige):

Bloggen Sverigedemokraterna.de har förutom att tipsa om Eurostat-rapporten här ovan också sammanställt en komparation av faktiska siffror för nettoinvandringen för Sverige, Irland och Italien:

"Irland hade år 2006 en invandring på 107 800 personer och en utvandring på 36 000 personer. Detta ger en nettoinvandring på 71 800 personer. Detta år hade Irland 4 239 800 invånare. Om man slår ut nettoinvandringen per 1 000 invånare så blir den irländska siffran 16,9348. Källa: CSO (pdf).

Italien hade år 2006 en invandring på 2 056 944 personer och en utvandring på 1 679 486 personer. Detta ger en nettoinvandring på 377 458 personer. Detta år hade Italien 58 751 711 invånare. Om man slår ut nettoinvandringen per 1 000 invånare så blir den italienska siffran 6,4246. Källa: Istat.

Sverige hade år 2006 en invandring på 95 750 personer och en utvandring på 44 908 personer. Detta ger en nettoinvandring på 50 842 personer. Detta år hade Sverige 9 113 257 invånare. Om man slår ut nettoinvandringen per 1 000 invånare så blir den svenska siffran 5,5789. Källa: SCB (pdf)."

Sverige har av siffrorna ovan inte högre nettoinvandring än andra Europeiska länder, och har dessutom en reglerad invandring där över 40% av de asylsökande nekas asyl. Alltså, hur man än räknar på det kan man inte med hedern i behåll påstå att Sverige har en massinvandring. Dessutom bör man ha i åtanke att Sverige som helhet, och en majoritet av kommunerna, är i beroende av invandringen för att kunna öka befolkningstillväxten.


Intressant?
Bloggat: Svensson, Röda Malmö, Annarkia
Media: AB1, AB2, AB3, GP, DN1, DN2, DN3, EX, SvD1, SvD2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: loaderrorready skriver Enter The Ninja, Anders_S skriver 19-åring försvunnen efter firmafest, Cvalda skriver Lådbilen, Lasse Franck skriver Tutu talar ut – uppmuntrar till bojkott av Israel, Bo Myre skriver Where do we go from here? On how to challenge rightwing racist class politics

måndag 20 september 2010

Vad bör göras nu för att motverka högervinden?


Idag spenderade jag en tid på kaféet i stan för att hämta andan från gårdagens chock om valresultaten. Nu när arbetarrörelsen fått formellt betyg på sitt misslyckande att leda och påverka opinionen till en solidarisk jämlikhetspolitik - en andra valperiod för högerpartierna och ett rasistiskt kvasifascistiskt parti i riksdagen.

Trots att det är en kall och mörk tid, och då syftar jag inte bara på den tidiga hösten, så är det inte en tid för apati och håglöshet. Tvärtom är det nu mer aktuellt än någonsin att försöka arbeta utomparlamentariskt för att sätta glöd i arbetarrörelsen och vända opinionen till vänster. Detta gjordes mycket klart under valvakan på socialism.nu samt i nummer 2 av tidningen Brand (se exempelvis den intressanta intervju av de två anarkisterna Johanna och Elis om valskådespelet) som jag släpade med mig till kaféet idag. I Brand kan man nämligen läsa lite om temat motmakt, om möjligheten att påverka den vardagliga agendan annat än att arbeta sig vilse i parlamentarismens snåriga träsk. I dessa tider då den parlamentariska arbetarrörelsen totalt misslyckats är detta en välkomnande vitamininjektion.

Lagom till valresultatet igår publicerades en uppmaning till en "endagsstudiecirkel och seminarium om begrepp som motmakt, dubbelmakt, konstituerande makt" den 26 september kl 14.00 på sociala centret Hemliga trädgården (Stockholm,Johannesbergsvägen 6, T-Midsommarkransen). Jag önskar att jag kunde delta, men nu bor jag ute i de mörka värmländska skogarna - utan ekonomisk möjlighet att besöka huvudtaden. Så det får istället bli en studiecirkel på bloggen istället med fördjupning i följande texter (förutom Brand nr.2):

A. Motmakt i Argentina:
Colectivo Situaciones: Tolv hypoteser om motmakten
Colectivo Situaciones: Mellan kris och motmakt
A Negri: Motmakt

B. Exempel på nutida diskussioner om motmakt:
A Toscano: Dual Power Revisited: From Civil War to Biopolitical Islam
Lawrence Jarach: Anarcho-Communists, Platformism, and Dual Power: Innovation or Travesty?
Architecture of Dual Power in Chicago
Dual Power Strategy in Irland

C. Vänsterklassiker om dubbelmakt:
V.I. Lenin: Dual Power
V.I. Lenin: Has Dual Power Disappeared?
L Trotskij: Dubbelmakten

Dessa texter tangerar alltså temat "kris och motmakt" i senaste Brand. Inte nog med att temat är aktuell i och med den parlamentariska implosionen, utan den är intressant med tanke på den globala finanskrisen. Hur ska arbetarrörelsen agera för att kämpa för sina intressen i tider av kris? Nu skulle man kunna tänka sig att detta bara är en diskussion i mängden av taktiska alternativ till parlamentarisk makterövning. Men Brand/Motkraft vill gå längre och påpeka vikten av att avslöja valskådespelet för att fokusera på en verklig demokratisk motmakt (se exempelvis Mathias Wågs text i Brand nr.2 om den argentinska revolten). Vi skall trots att det var rätt att rösta i årets val inte förledas att tro att en eventuell parlamentarisk seger skulle innebära en verklig - ty kapitalismen kan inte röstas bort. Denna platta motmakt som på allvar kan demokratisera samhället kan konkretiseras i ett citat av Friedrich Nietzsche:

"Arbetarna i Europa borde deklarera att hädanefter är de en mänsklig omöjlighet som klass, och inte bara det vanliga talet om [dem som] en rå och meningslös inrättning. De skulle inleda en era med enorma svärmar från Europas bikupor, vars like aldrig tidigare skådats, och med denna storstilade flykthandling protestera mot maskinen, mot kapitalet, och mot valet som de nu hotas med, att av nödvändighet antingen bli statens slavar eller ett revolutionärt partis slavar. [...] Vad som började degenerera hemma till farliga missnöjda och kriminella tendenser kommer, väl utanför, få en vild och vacker naturlighet och kallas heroism" (Källa: Avgudaskymning, 1889/Brand nr.2 s.43)

PS: Ett uttryck spontana massprotester är just de tiotusentals svenskar som nu protesterar mot Sverigedemokraterna landet runt. Ett ljus i samtidens mörker.


Intressant?
Bloggat: Copyriot, Alliansfritt, Björn Nilsson, Kildén & Åsman, Svensson, Jinge, Röda Malmö
Media: AB1, AB2, DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, HD1, HD2, GP1, GP2, GP3, VF1, NWT1, EX, EX2, EX3, EX4, EX5

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Även himlen grät, Lasse Franck skriver Nyval eller exil, autonomak skriver Röstat?, mathiavelli skriver Colectivo Situaciones: Politisera vemodet

lördag 18 september 2010

Rättsläkaren: Sverigedemokraten skar sig själv

(David von Arnold Antoni)

Sverigedemokraten David von Arnold Antoni som påstod att han blivit attackerad av två män i 20-årsåldern som ”talade ett arabiskklingande språk” misstänks nu av rättsläkaren för att ha hittat på överfallet och skurit hakkorset i pannan själv. Sverigedemokraterna är snabba på att utnyttja underdog-situationer och slog på stora trummor för att protestera mot "överfallet". Sd:s partiledare Jimmie Åkesson kallade det falska överfallet för "det värsta övergreppet i partiets historia och kanske även ett av de värsta politiska dåd vårt land har sett i modern tid" och yrkade till andra politiska partier att göra något åt det "eskalerande våldet från extremvänstern". Nu har det alltså avslöjats att David von Arnold Antoni använt detta för röstfiske, enligt polisen som utrett ärendet:

"– Det här är för jävligt, inte bara att han kostade resuser, utan det han har gjort kan inte vara annat än röstfiske, säger en polis med mycket god insyn i utredningen till Sydsvenskan."
Det är inte första gången en sverigedemokrat hittar på ett överfall. Sd:aren Kinnunens flickvän rapporterades år 2007 för att ha blivit attackerad och fasttejpad i sin lägenhet och skyllde förövarna på tre maskerade "vänsterextremister". Förundersökningen lades ner när inga misstänkta kunde hittas och det enda bevis de hittade var ett fingeravtryck på tejpen som fastbundit flickvännen, fingeravtrycket visade sig tillhöra Kinnunen själv.


Intressant?
Bloggat: Svensson, Alltid rött, Jinge
Media: SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Utomhusutställningen "Hejdå Alliansen"!

I Malmö har progressiva illustratörer/konstnärer i nätverket "Tecknare Mot Borgare" delat sina verk till massan - utomhus. Bloggaren Sara Hansson visar några bilder:


För mer foton på utställningen se Sara Hanssons blogginlägg som jag länkar här ovan. Jag tycker detta är ett fantastiskt uttryck av kultur, som direkt vill förmedla till verkligheten utanför salongerna. Informativt, slagkraftigt och dessutom estetiskt snyggt. Mer av detta!


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Lögnaktiga sverigedemokrater, Kaj Raving skriver Det handlar om värderingar…, tusenpekpinnar skriver Vänstern måste vinna., andread0ria skriver Därför ska du rösta

Folkpartist ansvarade för informationsdagen i skolan - (S) & (V) bjöds inte in


I Hagfors storskola Älvstrandens bildningscentrum bestämde man sig för att inte skicka ut inbjudan till partierna för att förhindra "sverigedemokraterna och nationaldemokraterna" att komma på informationsdagen. Varför det skulle vara en anledning till att inte informera direkt till partierna undgår mitt förstånd. Det hade ju räckt med att be partierna hålla datumet hemligt, istället valde man på skolan att chansa för att slippa - antar jag agera "odemokratisk" genom att selektivt informera de lokala partierna.

Nu blev resultatet ändå katastrofalt, istället för att hålla ett eller ett par högerextrema partier utanför informationsdagen så blev alla partier utanför - förutom det parti som den ansvarige (SIC!) för informationsdagen tillhör - Folkpartiet. En annan folkpartist som är lärare på skolan deltog på informationsdagen i skolan, tills det efter ett tag knallade in en representant för centerpartiet. Ingen information kom fram till oppositionens partier. Så där kunde folkpartisten och centerpartisten glatt få informera utan någon opposition. Demokratiskt? Knappast. Vänsterpartisten Anna Hammar kommenterar händelsen:

"– Eleverna måste ha rätt att få information från alla partier. Det här är ett sätt att hindra demokratin"

Ett kanske ur nationellt perspektiv litet exempel på Alliansens desperata valtaktik för att vinna röster och sympatisörer, nu när de rödgröna knappar in för en valseger till söndagen. Då är tydligen målet som bestämmer medlen, på bekostnad av demokratiska processer. Enligt den klassiske statsvetaren Robert Dahls definition av en demokratisk process bör: "Varje medborgare ha adekvata och lika möjligheter att upptäcka och begrunda det val som bäst tjänar hans eller hennes intressen". Det är tydligt att skolledningen tillsammans med folkpartisten brustit i insikten om demokratiska processer.


Intressant?
Media: DN1, DN2, EX, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

fredag 17 september 2010

Det omänskliga Sverige


Nu i morse kom gränspolisen och hämtade Charles Awisi Medumas barn och sambo Dagmara för att utvisas till Ryssland, själv väntar han på utvisning till Västafrika. Familjen kommer troligen vara splittras för evigt:

"Fem minuter över sju i morse fick Charles ett sms från sambon Dagmara.

– Pappa! Gränspolisen har tagit oss, löd meddelandet.

Tåtarna rinner nerför för Charles kinder.

Han skakar i hela kroppen och gömmer ansiktet i händerna.

– Vad har jag gjort för att detta ska drabba mig? Varför tar de min familj. Jag får aldrig mer se mina barn. Vad ska jag göra?

[...]

– Jag trodde det skulle bli bra när jag kom till Sverige. Men så blev det så här. Hur kan Sverige göra så här?"
Charles har två barn med Dagmara, barn som han antagligen inte längre kommer att få träffa. Därav är det ett solkart brott mot FN:s barnkonvention. Barnen ska helt enkelt inte få lida på detta sättet.

Det är något allvarligt fel på vårt samhälle när Migrationsverket får direktiv att bryta upp familjer och kasta ut människor ur landet på detta sätt. Det är en konsekvens till att vi inte har öppna gränser. Bristen på jämlikhet och trygghet för alla syns även i andra instanser, som exempelvis de mängder av utförsäkrade sjuka människor till följd av Alliansens försämring av sjukförsäkringssystemet. P.g.a. denna utförsäkring är det människor som i den djupaste desperation tagit sitt liv. Klassklyftorna ökar i och med det uppblåsta friskolesystemet, enorma skattesänkningar till rika medborgare och utökning av provanställningar som håller unga utanför arbetsmarknaden. Vi har idag över 200 000 färre välfärdsarbetare i den offentliga sektorn sedan år 1990 - det är alltså inte konstigt att skola, vård och omsorg har blivit sämre i och med de nyliberala nedstruktureringarna. Det verkar som att i dessa tider av politisk högervåg och vulgärindividualistiska normer att utvecklingen till en mer mänskligare samhälle avstannat och går bakåt.

Vi borde återigen organisera oss för ett bättre samhälle för alla medborgare. Vi borde kämpa för en klasslös värld, trygghet för alla och jämlikhet, utan gränser. Ett steg dit är att rösta rödgrönt på söndagen. Men framförallt att organisera sig utomparlamentariskt för att trycka på och vända samhällsutvecklingen framåt.


Intressant?
Media: TV4, AB, SvD, AB2, SvD2, EX
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Vuvuzelor mot SD, jesper skriver Vuvuzelan är inget hot mot demokratin, Kaj Raving skriver Världens bästa välfärd utan privata vinster, tusenpekpinnar skriver Arbetssamhället 2: Skapa arbete eller skapa gemenskaper?

torsdag 16 september 2010

De rödgröna närmar sig valseger

I några veckor har nu högerpressen försökt påverka opinionen till högeralliansen fördel genom att exploatera ett otaliga undermåliga opinionsundersökningar, vars bortfall har varit runt 50 %. Opinionsundersökningar har av definition en mer positiv bild för de borgerliga partierna, då "Undersökningsföretagen har extra svårt att nå socialdemokrater, ungdomar (särskilt unga män) och folk som bor på landsbygden". Unga väljare lutar mer till vänster, vilket gör att exempelvis Vänsterpartiet nästan alltid får mer i valtider än vad opinionsmätningar visar.

Högerpressen har de senaste dagarna basunerat ut en valseger för högeralliansen, där krigsrubriker skriker om att Alliansen har majoritetsstöd och leder stort från de rödgröna. Men om man räknar lite på alla dessa opinionsundersökningar så kommer man fram till att det bara skiljer 1 % mellan blocken. Det senaste vi fått läsa idag på Expressen är en intern opinionsmätning av Novus för de rödgröna som stöder en sådan analys genom att komma fram till att skillnaden bara ligger på 2 %. Det gäller alltså att inte ge upp utan fortsätta kampen för ett mänskliga Sverige- för en rödgrön seger nu till söndagen.

Den rödgröna partiledarutfrågningen igår på TV4 tror jag avgjorde mycket för vissa osäkra väljare, då Sahlin, Ohly och Peter visade på ett starkt samarbete och för ett klart bättre alternativ för ett humanare och solidariskt Sverige. Efter livesändningen passade Ohly på att fria till sin sambo - något som Lena Mellin och TV4:s kommentatorpanel förstorade upp till något gigantiskt - att han skulle ha "stulit showen" efter showen liksom... löjligt. Men att TV4 är en löjligt kanal bekräftades av att kommentatorpanelen bestod av Ekdal, Hakelius, Sakine och Sjödin, tre högerdebatörer med en gråsosse som motvikt.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Lukas Löfling skriver Fri television – Inget för folkpartiet, Hans Norebrink skriver Befriad socialism, Anders_S skriver Högerextremt våld, Kaj Raving skriver Världens bästa välfärd – utan privata vinster, autonomak skriver För eller emot röstprostitution

onsdag 15 september 2010

Alliansens faktafel i gårdagens utfrågning i TV4

Det börjar nu bli klart att Alliansen gör allt för att verka positiv i utfrågningarna - tidigare har Fredrik Reinfeldt ljugit i sitt förnekande av de ökande klyftorna i samhället. Igår sattes alla partiledare i Alliansen till en utfrågning i TV4:as valprogram, vilka alla upprepade taktiken att använda faktafel för att lura väljarna. You-Tubeklippet (tack till Alliansfritt) här nedan har samlat faktafelen:När Björklund pressades av programledarna i TV4 om inte hans främlingsfientliga partifrågor faktiskt gynnar de främlingsfientliga krafterna i landet så blev Björklund arg och försökte undvika att ta frågan på allvar. Ett avslöjande av Björklund som definitivt inte är positivt för honom eller Folkpartiet - men för AB:s Lena Mellin är verkligheten upp och ned och tar chansen att utnämna Björklund till den bästa partiledaren i utfrågningen...


Intressant?
Media: DN, SvD, EX1, EX2, AB1, AB2, AB3
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: autonomak skriver För eller emot röstprostitution, martin skriver Bekämpa politiken, inte partiet, Lukas Löfling skriver Jobbbskatteavdraget dyrare än sex timmars arbetsdag, Anders_S skriver Nu tar vi chansen – rösta bort alliansen, Kaj Raving skriver Träffade SDs Pressekreterare Erik Almqvist på stan..

tisdag 14 september 2010

Alliansens komiska politikVisst är det komiskt när man analyserar Alliansens nyspråkspolitik - allt vänds på huvudet. Som detta med "trovärdighet". Det är ett ord som högerpressens experter mantrat vad gäller Alliansens statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt. Reinfeldt som använder falska siffror och ljuger i direktsänd TV-debatt, och Bildt som stöder folkmord i Afrika genom sitt oljebolag. Det är trovärdiga män det!


Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

måndag 13 september 2010

Den falska demokratin - högerpressens hegemoni


Aftonbladets kultursidor, som tur är de få sidorna i Aftonbladet tillsammans med ledarsidan som inte ägs av ett borgerligt mediabolag. Nu publiceras en högaktuell artikel på kultursidorna om en medveten valkampanj för Alliansen hos landets journalister och tidningsredaktioner, en artikel som publiceras med en underskriven pseudonym p.g.a. att skribenterna är i beroendeställning till de granskade tidningarna:

"Mona Sahlin har varit utsatt för en negativ mediekampanj som saknar motstycke. I lördags hade Expressen flera sidor om ”Sanningen bakom Tobleroneaffären”. Tidningen påstår att de ”granskar” denna 15 år gamla historia, men inget nytt kommer fram. Läsaren blir dock påmind om att Sahlin är en slarver och skurk. Varför kan man ingenstans läsa en motsvarande ”granskning” av Reinfeldts och Carl Bildts trixande med sina barnflickor? Vi väntar fortfarande på att medierna ska intressera sig för Bildts inbladning i Lundin oil."
Det handlar om en journalistisk som inte är till för att leverera nyheter, utan för att skapa en positiv opinion för Alliansen, och en negativ opinion mot de Rödgröna. Opinionsundersökningar som är positiva till Alliansen framställs på första sidan, medan negativa göms inne i tidningen. Dessutom har tidningarna använt ett "tyckande" om opinionsundersökningar för att framställa Mona Sahlin i negativa dagar.

Artikeln avslutar med att göra en jämförelse med den klassiske statsvetaren Robert Dahls definition av en demokratisk process: "Varje medborgare bör ha adekvata och lika möjligheter att upptäcka och begrunda det val som bäst tjänar hans eller hennes intressen". Det innebär att vi saknar en demokratisk process i Sverige, på grund av en nyhetshegemoni för högerpressen.


Intressant?
Bloggat: Högbergs tankar, HBT-sossen, Tänkvärt! Eller inte?, Röda Malmö, Jinge1, Kildén & Åsman
Media: AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: martin skriver Ingen framtid för daterad borgerlighet, loaderrorready skriver Som Robin Hood, Anders_S skriver Göteborg – vänsterstaden, Lukas Löfling skriver Nu vinner de Rödgröna

söndag 12 september 2010

Fredrik Reinfeldt ljög i duellen


I SVT:s partiledarduell mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin påstod Reinfeldt i försvarsposition att klyftorna i samhället inte ökar - och fick svar på tal från Sahlin som ställde sig frågande vilken värld Reinfeldt egentligen lever i. Och visst kan man ställa sig denna fråga då regeringskansliet själv kommer fram till det motsatta, att klyftorna ökar. Reinfeldt måste ju veta vad regeringskansliet vet, vilket måste innebära att han ljög i debatten. I SVT:s Aktuellt konstaterade den "politiska experten" (även "retorikexperten" i Expressen) att Reinfeldts starka kort är hans trovärdighet... *facepalm*Reinfeldt kanske kan vifta bort verkligheten som en "synvilla" också denna gång?

PS: Det var roligt att se Sahlin både offensiv och passionerad i dagens debatt, hon tog hem segern även i politiska poänger - en klar vinnare, trots högerpressens journalist- och expertsoldaters lojalitet till regeringen.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Alliansfritt2, Röda Berget, Röda Malmö
Media: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, SvD1, DN1, EX1, EX2, GP1, HD1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Alliansen försökte mörklägga skandalen med minkfarmarna

(En flådd minkkropp)

Nu avslöjar juristen och författaren Jesús Alcalá på SvD:s debattsida att Alliansen använt sig av en statlig myndighet - Jordbruksverket - för att försöka mörklägga skandalen med minkfarmarna.

Allt började med att Djurrättsalliansen gick ut med en undersökning av landets otaliga minkfarmer där olaglig missförhållande uppdagades. Bland annat dokumenterades ett stort antal döda och skadade minkar. Detta var pinsamt för Alliansen som politiskt lobbat för minkfarmarna. Det blev återigen aktuellt att driva ett förbud av minkfarmer, och det ställdes krav på att jordbruksministern skulle avgå.

Dagen efter (10:e augusti) Djurrättsalliansen kom med sitt dräpande avslöjande så samlade regeringskansliet till ett videomöte med Jordbruksverkets ledning, bland annat gjorde man klart att åtgärder skulle göras snabbt. Det planerades att ett pressmeddelande skulle skickas ut till media med en motbild mot Djurrättsalliansens avsöjande den 13:e augusti. Jordbruksverket kontaktade snabbt fem länsstyrelser och beordrade snabbkontroller av minkfarmarna i respektive län. Kontrolleringen tog längre tid än vad som planerats, och Jordbruksverket vet inte ens hur många minkfarmar som finns i landet. Till slut skickas pressmeddelandet ut:

"När pressmeddelandet ska gå ut har verket inte fått fler än sju av de 39 inväntade checklistorna, plus några korta nedteckningar av samtal med länsstyrelserna och två mejl som på några få rader redogör för intrycken från två farmbesök i Västra Götaland och fyra i Skåne. Någon kontrollrapport, som ju är inspektörens enda rättsgiltiga bedömning, har verket inte. Inte en enda. Men planen följs och ett pressmeddelande skickas ut: 40 procent av landets minkfarmer har kontrollerats. Sammanställningen av resultaten tyder inte på dålig omsorg om djuren. Kontrollanterna beskriver djuren som lugna och välmående och med låg frekvens av skador. Bara enstaka döda djur hittades."
Skandalen glöms bort och minkfarmarnas öde tystnar bort - mörkläggningen tycktes fungera. Tills idag då Alcalá avslöjar en av de största politiska skandalerna i landets moderna tid. Alcalá formulerar det som sådant: "Ett välregisserat skådespel av en myndighet som slår politiskt följe med en regering som till varje pris vill undvika obehagliga frågor i valtider". Det är ingen litet snedsteg av regeringen, det är ett frontalangrepp på den demokratiska samhällsordningen.

I sin undersökning av länsstyrelsernas rapporter visar det sig att det pressmeddelande som skickades ut den 13:e inte alls återspeglar länsstyrelsernas rapporter:

"Länsstyrelsernas ”riktiga” kontrollrapporter visar att mer än 28 procent av de kontrollerade farmerna saknar tillstånd att driva minknäring. De har därmed gjort sig skyldiga till brott, ett brott som borde anmälas till åtal. Men varken länsstyrelserna eller Jordbruksverket anmäler.

Flera farmare avlivar, i uppenbar strid mot Djurskyddslagen, minkar genom att vrida nacken av dem eller genom slag i huvudet. Det är djurplågeri, ett brott som myndigheterna är skyldiga att ta itu med. Men myndigheterna låter det passera. Ingen ingriper. Över 41 procent av farmerna förde inte journal över döda djur. Det är, återigen, ett brott mot Djurskyddslagen och farmarna borde ges ett föreläggande. Ingen åtgärd. Ett par farmer har ingen frys för förvaring av döda minkar i väntan på ”destruktion”. De döda djuren grävs ned. Det är ett brott mot Miljöbalken. Ingen åtgärd. Antalet skadade, döda eller halvuppätna minkar som upptäckts vid kontrollerna är faktiskt stort. Djuren har inte värnats som lagen föreskriver."


Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Zorgis & Me, Alltid rött, Scabernestor, Djurensrätt, Jakob Lundgren, Johanna
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

lördag 11 september 2010

Läst i Brand Nr.1 2010 - Kajsa Ekis-Ekman & kommunisering


Fick tillslut mitt exemplar av Brand nummer 1 (Pdf) för någon vecka sedan. Det som slog mig var att min förväntan av att få läsa om kommuniseringsströmningen slog igenom med måtta, vilket gör att jag förväntar mig mer av denna intressanta strömning i följande nummer. Det är en strömning som på ett seriöst sätt utmanar den traditionella marxistiska dialektiska tolkningen av övergångssamhället mellan kapitalism och socialism. Eller som Krigsmaskinen skriver:

"Kommunisering betecknar det processartade överskridandet och omkullkastandet av det kapitalistiska produktionssättet, eller med andra ord: upprättandet av kommunism. Användandet av begreppet kommunisering bygger på en teoretisk förståelse av kapitalet som en samling sociala relationer, som måste förändras i grunden om kommunism ska kunna framträda. Därav begreppets implicita karaktär av rörelse; kommunism ses inte som ett väntande tillstånd utan som en process utan tydlig slutstation.

Kommuniseringen är det skeende som bryter ner de kapitalistiska relationerna och samtidigt skapar nya, icke-mätbara förhållanden mellan människor. Processen i fråga innefattar således två sidor, en destruktiv och en konstruktiv, och kan sägas utgöra en dynamisk, samtidig händelse."
Jag är inte okritisk till denna kommuniseringsströmning. Men den kräver en seriös kritik vilket jag får tackla vid något annat tillfälle.

En text jag tycker förtjänar extra uppmärksamhet är Kajsa Ekis-Ekmans berättelse om hennes deltagande i COP15 där tiotusentals klimataktivister demonstrerade. Förutom att Ekis-Ekman berättar om en insiktsfull skillnad på den vulgärinvidualiserade konsumtionssamhället och den solidariska gemenskap som man känner vid demonstrationer, så berättar hon om en viktig erfarenhet vad gäller organisering:

"Med ens befinner jag mig i en kedja som trycker mot polisen. Vi har tyngdkraften på vår sida. De backar. Så uppstår jämvikt. Vi ropar: Kom och hjälp till! Bakom oss är det ett tomt utrymme där folk står och snackar och begriper inte att de behövs. Alla ropar olika saker. "Alla rör sig hitåt, regroup!" En annan kille med vild blick trycker undan folk och skriker "Make space!" Han vill göra ett hål mitt i massan. "Keep the space!" skriker han varje gång någon fyller upp hålet. Mina kompisar börjar hänga på: Keep the space! Varför? frågar jag men de bara rycker på axlarna. Det här är den negativa sidan av lösa nätverksformer. Ingen begriper något och ingen vet vad som händer. Sen börjar polisen trycka tillbaka. [...]"
Organisering var det ja, och lösa nätverksformer har stora problem vad gäller just detta. Det vill jag hävda är inte bara en negativ sida hos lösa nätverksformer - utan just det som diskvalificerar lösa nätverksformer som en seriös kampform - vare sig det är en kamp för revolution eller förändring, eller att genomföra lyckade protestmanifestationer. Vad jag har förstått är just kommuniseringsströmningen en del av just dessa lösa nätverksformer, som skyr all central planering - något som också tangerar den uppmärksammade boken "Det stundande upproret" av Den osynliga kommittén, som uppmanar alla upprorsmänniskor att vägra organisera sig. Kritiken mot organisationer kommer från av att organisationer tenderar att bli ett självändamål, en kritik jag delar, men det gäller att inte kasta ut barnet med badvattnet.


Intressant?
Bloggat: Copyriot1, 2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Högern straffbeskattar industriarbetare, Anders_S skriver Motståndet mot trängselskatt minskar, Hans Norebrink skriver Utopi (s)om funkade

fredag 10 september 2010

Centerpartiets fuskmanifest - eller osmakligt hyckleri av Maud Olofsson


Med hjälp av kvällstidningen Expressen får Centerpartiets partiledare Maud Olofsson basunera ut en märklig kritik gentemot de Rödgröna. Det handlar om att de Rödgrönas manifest har korrigerats efter den blivit publicerad i en detalj i en av manifestets punkter:
"Beskedet i de rödgrönas valmanifest att alla företag måste upprätta en jämställdhetsplan gick ut i de stora nyhetsmedierna.
Expressen kan i dag avslöja att Socialdemokraterna ändrat sig - och bytt ut den informationen i valmanifestet - utan att informera om det."
Detta får alltså Maud att ta tillfället i akt att försöka sprida lite misstänkliggöranden mot de Rödgröna: "– Hur ska man kunna lita på vad de går till val på? Finns det mer i deras valmanifest som kommer ändras?". På bloggosfären har 12 centerpartistiska bloggar hängt på partiledarens linje. Nu råkar dock Maud Olofsson pubertala misstänkliggörande slå rejält tillbaka mot hennes egna parti, vars valmanifest innehåller en rad korrigeringar som utfärdats i efterhand. Detta har bloggaren Kuniri analyserat:

"1. Smygändrat om LAS för unga

I avsnitt 3.7, tredje stycket, har de smygändrat i sitt förslag om »avstampsjobb« med lägre löner för unga.

Tidigare förslag: Det kan kombineras med frivilliga ungdomsavtal där ungdomar under 26 år kan undantas från turordningsreglerna.

Nuvarande förslag: Det kan kombineras med frivilliga ungdomsavtal där ungdomar under 26 år undantas från LAS under maximalt två år.

Tydligen kan man inte lita på dem i frågor om arbetsmarknadspolitik.


2. Smygändrat om jobb på landsbygden

I avsnitt 3.12, första och andra stycket, har de smygändrat i sitt förslag om jobb på landsbygden.

Tidigare förslag: När Sverige är på väg att bli Europas nya matland ökar möjligheterna för nya jobb i turistnäringen. Genom regionala kunskapscentra för småskalig livsmedelsproduktion kan en sådan utveckling underlättas.

Nuvarande förslag: Vårt klimat ger oss också unika chanser till verka till framväxten av ekologisk odling. Vi vill underlätta och medverka till framväxten av regionala centrum för utveckling av livsmedel.

Den kursiverade meningen har flyttats, så att den hamnat i ett annat sammanhang. Dessutom har de utraderat småskaligheten ur förslaget. Kan man lita på Centern i frågor om landsbygdspolitik? Nej.


3. Smygändrat om förnybar energi

I avsnitt 5.2, andra stycket, har de smygändrat i sitt förslag om uranbrytning.

Tidigare förslag: Centerpartiet vill behålla lagstiftningen om kommunala vetorätten vad gäller uranbrytning.

Nuvarande förslag: Centerpartiet slår vakt om den kommunala vetorätten vad gäller uranbrytning.

Det är en tydlig nedtoning av den kritiska inställningen till uranbrytning. Kan man lita på Centerpartiet i frågor om kärnkraft och uranbrytning?Kanske behöver frågan inte ens ställas, när jag tänker efter.


4. Smygändrat om naturvård

I avsnitt 5.6, första stycket, har de ändrat sig angående Sveriges roll när det gäller att värna »biologisk mångfald, artrikedom och öppna landskap«.

Tidigare förslag: Sverige ska ha högsta ambition för naturvården. Det förverkligas genom en naturvårdspolitik som utvecklas underifrån i samarbete med brukare och lokala samhällen, byggd på att bruka utan att förbruka.

Nuvarande förslag: Sverige ska ha en mycket hög ambition för naturvården. För att förverkliga en sådan naturvårdspolitik krävs ett arbete som utgår från brukare och lokala samhällen. Förhållningssättet bygger på devisen bruka utan att förbruka."
Liksom Alliansfritt väntar jag mig nu en hög av centerpartistiska bloggare som kommer att reagera på Centerpartiets fuskmanifest.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Skandal för Alliansen - bara 2 procent av de utförsäkrade har ett arbete utan stöd

(Illustration av Robert Nyberg)

Av de 17 849 sjuka människor som blev utförsäkrade vid årsskiftet, som en konsekvens av högeralliansens försäkringsreform, har endast 2 procent idag ett arbete utan stöd. Det är inte bara ett politiskt fiasko, det är en humanitär katastrof att tusentals människor får lida för att de någon gång blivit sjuka.

Enligt Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans rapport hade en del av de utförsäkrade som skrev in sig på Arbetsförmedlngen: "begränsade alternativt obefintliga förutsättningar, trots försök till anpassning, för att delta i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd. Dessa drygt 3 000 personer hade den 31 maj ingen ersättning från arbetsmarknadspolitiken". Alltså 3 000 sjuka människor helt utan ersättning, och sammantaget ca 6 000 sjuka människor som tvingats att skriva in sig på Arbetsförmedlingen om man räknar med de som avstått att skriva in sig. Allt enligt Arbetsförmedlingens rapport som kan sammanfattas i en figur gjort av bloggen Storstad:


Detta samtidigt som socialbidragstagandet ökat dramatiskt i över hälften av landets kommuner sedan Alliansen fick regeringsmakten år 2006. TCO:s forskning visar att:

"Förra året formligen exploderade kostnaderna för ekonomiskt bistånd (socialbidrag). Vi kunde då se en ökning med hela 22 procent (exklusive flyktingar). I år har denna ökning fortsatt, allt enligt färsk statistik från Socialstyrelsen."
Samt att ökandet av socialbidragstagandet inte kan bortförklaras p.g.a. det ekonomiska läget med global finansmarknadskris - något som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg försökt med.

Alliansens politik visar på en hänsynslös människosyn, en cynisk syn på sjuka människor som endast lyckats skapa mer lidande för redan lidande människor. Det handlar om två helt olika fokus, där högeralliansen fokuserar på att jaga sjuka, bidragstagare och arbetslösa människor - de fattigaste och svagaste människorna i samhället - medan de rödgröna går till val på att ändra fokuset till att stärka välfärden för de fattiga och sjuka. Detta är något viktigt att hålla i minnet nu när högerpressen basunerar ut opinionsundersökningar som visar på en mycket jämn valrörelse.


Intressant?

Media: SR
Bloggat: Alliansfritt, Claes Krantz, Ett hjärta rött, Wasberg, Alliansfritt 2, Veronica Palm, Peter Larsson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,
 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com