Sidor

fredag 7 januari 2011

Fler dödas vid gränsen USA-Mexiko varje år än vad som dödades vid tysk-tyska gränsen

Enligt den tyska tidningen Junge Welt så dödas det fler immigranter vid USA:s gräns till Mexiko varje år än vad som dödades vid tysk-tyska gränsen under 28 år:
"An der 3144 Kilometer langen Grenze zwischen dem Golf von Mexiko und dem Pazifik kommen jedes Jahr mehr Menschen beim illegalen Grenzübertritt ums Leben als während der gesamten Zeit an der deutsch-deutschen Grenze."
Endast under år 2009 rapporterade US Border Patrol att 417 personer dött, och över en halv miljon arresterats. Jämförelsen i sig hedrar inte den stalinistiska gränskontrollen i DDR, utan den avslöjar ett nutida hyckleri hos USA-apologeter. Jämförelser med dödssiffror för att avgöra länders/systems grad av ondska tenderar till det cyniska. Människor är människor, och USA-gränsen till Mexiko visar sig vara minst lika dåligt som den tysk-tyska. Hundratals människor dör varje år, och miljontals människor utvisas - det är det viktiga. År 2010 spenderade USA:s kongress 600 miljoner dollar på att bekämpa den olagliga immigrationen genom högteknologiska gränsfortifikationer och tusentals gränsvakter - som gör gränsöverskridningen mer till en fråga om liv och död.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Nora Syrénqvist sa...

Hejsan,

nog håller jag med om att det är mycket tveksamt att några rika skulle ha rätten till att stänga ut folk från andra länder. Samt att gränserna är utformade på ett sådant sätt att folk dör vid dem.

Jämnförar man den tyska gränsen med amerikansk-mexikanska i brutalitet, så är det kanske inte så oacceptablet att räkna offren.

När det dock gällar cynismen så måste jag säga att det finns en liten skillnad på ett land som stänger och bevakar sina gränsar utåt för att "skydda" sina egna medborgare (om jag nu tyckar att de har rätt till det eller inte) och en regering som stänger in sin egen befolkning för att skydda den - mot det onda imperialistiska utlandet. Och ännu mera om detta utland egentligen inte är ett utland.

Dessutom --- för att själv vara lite cynist --- fanns väl mest två skäl till det, att det inte dog fler vid tysk-tyska gränsen: För det första var den så väl bevakat att det föreföll nästan omöjligt att lyckas ta sig över den. För det andra visste alla, att redan dem första förberedelser till bara ett flykförsök kunde utsätta familjen och vänner för stor fara, samt att livet skulle vara kört för en själv om man upptäktes som kritiker och villig till "Republikflucht".

Men som sagt: Jag tycker inte att stora staket kan vara en lösning för orättvist fördelad rikedom i grannländer.

sl sa...

Tycker också att "socialistiska" länder som stänger in sin befolkning, och "kapitalistiska" som stänger ute annans befolkning inte riktigt är samma sak. De som dödar flyktingar är nog heller inte de amerikanska vakterna, utan de mexikanska drogkartellerna.

Rikedom är inte "fördelad" utan "ihoparbetad". Det är inte den nordamerikanska befolkningens fel att mexikanerna är fattiga, inte heller något "system". USA hade länge världens modernaste industri och infrastruktur med produktiva jobb, därav levnadsstandarden.

Däremot faller ansvaret för USA´s narkotikaimport på USA, inte på fattiga bönder på andra sidan gränsen, som dessutom hamnar i krig mellan rivaliserande maffior.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com