Sidor

torsdag 20 januari 2011

Maria Rankkas reaktionära fantasivärld

VD:n för Stockholms Handelskammare, Maria Rankka, ger oss läsare en inblick i sin komplexa verklighetsuppfattning i dagens Svenska Dagbladet. Det handlar om arbetarrörelsen, och fackföreningars klasskamp i synnerhet - men också om demokratisyn och förmågan att uppfatta förövare som offer och offer som förövare.

Maria Rankka är arg. Hon gillar inte syndikalisterna. Hon är så arg att hon vräker den pågående arbetsmarknadskonflikten på dess huvud. De avskedade städarna som pressades med ultimatum från Berns att lämna fackföreningen SAC, och som fick hotbrev hem till sig och hotades med stämning istället för förhandling - det är tydligen inte de som blivit utpressade och hotade. Nej, enligt Rankka är det stackars arbetsgivaren Yvonne Sörensen Björud på Berns som blivit utsatt för hot och utpressning.

Mobbaren blev till sin antites i Rankkas värld.

Sedvanlig praxis på arbetsmarknaden; som exempelvis blockad, och förhandling om utköp istället för återanställning förvandlas till något groteskt i Rankkas fantasivärld. Och det i sig är allvarliga bristande kunskaper i hur vårt samhälle fungerar, där fackföreningar är en viktig demokratisk ingrediens för att skydda den svage mot den starke. Som Svensson påpekar så finns fackföreningar för att hjälpa de svaga att bli starkare i ett samhälle som tenderar få grupper av människor som av olika anledningar är starkare än andra.

Fackföreningar hjälper arbetare att gemensamt kräva rättigheter och bättre villkor gentemot arbetsgivaren. Så är fallet också med SAC:s blockad av Berns. SAC använder metoder som är förenliga med praxis på den svenska arbetsmarknaden, men Rankka tror att metoderna "inte har med den svenska arbetsmarknadsmodellen att göra". SAC:s utköpskrav ligger till och med under Arbetsdomstolens praxis för utköp, och det är de berörda arbetarna själva som beslutar om sina krav, metoder och den slutliga uppgörelsen. Inget märkligt med det.

Även om vi hade en praxismodell, eller lagar som reglerade vad fackföreningar inte får göra för att kämpa för bättre villkor, lön och inflytande - så förhåller det sig så att folket ändå har rätten på sin sida att kämpa. Svensson gör en utmärkt liknelse till Tunisien där folket kämpade för frihet och förbättrad levnadsstandard trots att det bröt mot lagen i landet. Nu bryter ju inte SAC mot varken lagen eller mot sedvanlig praxis på arbetsmarknaden - trots Rankkas försök att hävda motsatsen.

Rankkas skadeglädje över att Svenska Pen nu beslutat att ändå dela ut Bernspriset på Berns visar på ett synnerligt förakt för de svaga i samhället. Svenska Pens beslut att ändå ha prisutdelningen på Berns handlade ändå inte om att Berns inte skulle ha utnyttjat papperslösa arbetare. Motivationen var istället att Berns inte utnyttjat några papperslösa sedan år 2007. Men i Rankkas fantasivärld var motiveringen naturligtvis något helt annat än den verkligen var...

Även om Rankka, eller andra starka krafter i samhället, skulle försöka förhindra folk att förbättra sin levnadsstandard, arbetsmiljö, lön och villkor så har alltså folk fortfarande rätt att kämpa för detta. Det må vara genom vanliga metoder som SAC använder (förhandlingar, anmälningar till AD, strejker och blockader), eller nationell revolt som den i Tunisien. Kampen för arbetares och folks frihet och förbättrade villkor fortsätter.

Tidigare om SAC och Berns:
Lögn-propagandan mot SAC:s blockad av Berns
SAC:s blockad av Berns avslöjar LO:s svaga punkt
Polisen inskränker på fackliga rättigheter
(S) kritiserar Ullman och liberalerna skräckpropagerar
SAC briljerar i replikIntressant?
Bloggat: SKP
Media: SvD, SvD2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Regeringen suger – inte minst för vad man gjort med sjukförsäkringen, Cvalda skriver Tintin: Uppropet, Lasse Franck skriver Amöbabönder, martin skriver Tid att vara kritiskt nyfiken, Johan Frick skriver En dementi är på sin plats, Jöran Fagerlund skriver Fyra motioner till distriktsårskonferensen antagna på Vänsterpartiet Angereds medlemsmöte

1 kommentar:

Maria de Suède sa...

Jag som fackligt ombud tog illa vid mig av artikeln, det tyder pà att hon inte gillar syndikalister / facken...

Bra skrivet

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com