Sidor

fredag 28 januari 2011

Regimen i Egypten slår tillbaka - men folkupproret fortsätter!

Idag är det viktigt för omvärlden att uppmärksamma vad som sker i Egypten av många skäl, men det viktigaste är att de massprotesterna som har skett denna vecka sedan tisdagen och som fortsätter även idag allt mer försöks kväsas av regimens polismakt - bland annat idag när regimen stängt ner internet och sms- & telekommunikation.

Trots denna blackout som regimen utförde i desperat vilja att dämpa folks möjlighet att kommunicera information om eventuella protester och demonstrationer, så läcker det hela tiden ut information om vad som händer.

Enligt Guardians liveuppdatering så skrev folk på twitter att en folkmassa på 40 000 stormade det styrande partiets huvudkontor i Mansoura, även huvudkontoret i Ismailia skall ha stormats av folkmassa. Kristna egyptier har gått ut och uppmanat till att skydda sina muslimska bröder vid fredagsbönen om polisen skulle attackera.

Egyptisk polis skall ha krossat utrustning för CNN-journalister, och åtminstone två franska journalister har arresterats. Det kommer också rapporter om hur poliser agerar gentemot protesterna. När omkring 600 människor gick ut ur moskén i östra Alexandria med banderoller och ropade "Vi är fredliga! Vi är fredliga!" attackerade polisen med tårgas och gummikulor. Det resulterade i en timmes stenkastning varpå polisen började dras tillbaka, tills det kom ännu en massiv folkmassa från andra hållet med händerna uppsträckta ropande "Vi är fredliga!" och blockerade polisen så att de inte kunde röra sig. När polisen fick slut på tårgasbehållare bad de demonstranterna att sluta, och demonstranterna sa till dem att de skulle följa med dem i protesterna. Enligt Peter Bouckaert, från Human Rights Watch, så har polisen i Alexandria nu gett upp kampen mot demonstranterna, och de hjälper nu poliserna med vatten och vinäger för att lindra mot tårgasen.

Jack Shenker rapporterar från Kairo även hur fler poliser bytt sida och gått över till demonstranterna. En polis skall ha lämnat sin tårgasbehållare för att signalera till de som protesterade att han var på deras sida. Shenker frågade en journalist om regimen kommer att falla, och han fick svaret: "Den är redan på fall, det går inte att stoppa".

Polisen i Suez blev övermannad på några minuter av en folkmassa, som också stormade och tog över polisstation i Port City och släppte arresterade demonstranter. Några armerade polisbilar hade också satts i brand. Demonstranter har tagit full kontroll över det centrala torget i Suez, dock skall minst en demonstrant ha dödats. Enligt Reuters skrek en av demonstranterna: "They have killed my brother" medan andra bar på kroppen.

Två soldater kommer att åtalas för att ha vägrat skjuta skarpa skott mot demonstranter. Idag på morgonen rapporteras det att polisen utfört massarresteringar i folks hem, och skall ha arresterat nästa alla ledare i det Muslimska broderskapet. Polis skall också ha agerat provokatörer genom att hälla bensin på bilar och torg för att tända eld på dem.

För en timme sedan rapporteras det att demonstranter har helt tagit över Befrielsens torg i centrala Kairo, polisen skall ha flytt därifrån och en äldre kvinna skall ha dödats av polis, och två polisbilar är i brand. Demonstranter skall nu ha full kontroll över stadscentra i diktatorns hemstad AlMonoufia, utan polisnärvaro. 50 000 människor demonstrerar just nu i staden Mahalla där polisstationen Bander har brunnit ner, och tusentals demonstrerar vid Kairos pyramidområde Alharam.

Att just polisstationer stormas i massprotesterna är inte så konstigt, inte nog med att polisen mördar och misshandlar demonstranter just nu, utan egyptier har utsatts för tortyr under en längre period i polisstationer. Wikileaks avslöjar nu också om polisvåld i Egypten.

Fortsätt att följa liveuppdateringarna på Guardian, Aljazeera,elshaheeed, och Dagens Nyheter.


Intressant?

Bloggat: Tidigare, Clarté, Annarkia, SKP, K&Å, Röda Lund
Media: SVT-Debatt, SvD1, EX, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, DN3, SVD6

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Rekommenderar denna dokumentär:

http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

Den förutspådde på många sätt det vi ser hända nu runt om i världen…

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com