Sidor

tisdag 25 januari 2011

Uppror i Egypten - den tunisiska revolten sprider sig


Idag rapporteras det i medierna och på de sociala medierna (framför allt på twitter där det nu rapporteras från att en demonstrant dödats och hundratals skadats av polis) om de massprotester som sker överallt i Egypten (utanför högsta domstolen i Kairo, i industristaden Mahalla el-Kubra, i Alexandria, al-Mansoura i Nildeltat och i de andra större städerna i landet) - inspirerade av det folkliga upproret i grannlandet Tunisien. Liksom i Tunisien är folk i Egypten och annorstädes i området trötta på sina diktaturer och strävar efter frihet och bättre levnadsförhållande. Att större delen av egyptierna lever på mindre än 2 dollar om dagen, och att landet i praktiken styrs av en diktator (president Hosni Mubarak sedan år 1981) kanske får sitt slut.Att se bilder och filmer (på facebook) över tusentals efter tusentals av egyptier, som tillsammans trotsar riskerna av påföljder från regeringen och dess polisiära beskyddare, är något av det vackraste vi nu kan beskåda. Inte bara unga folk tar till protesterna på gatan, utan det rapporteras om att äldre kvinnor kastar köksredskap från balkonger på poliserna nere på gatorna. Ett tecken på det breda missnöjet mot den sittande regeringen i landet, och den förtryckande polismakten.

Enligt Aljazeera har det rapporterats att det dött två civila människor och en polis hittills i protesterna, som verkar eskalera:
"The two civilians died in the eastern city of Suez, according to the Reuters news agency. The report did not detail how or when they died.

Meanwhile, in Cairo, a police officer died in the capital's biggest protest - held in Tahrir Square in the city centre - state television reported.

Thousands of Egyptians took to the streets on Tuesday in what were reportedly the largest demonstrations in years, and which they explicitly tied to the successful uprising in nearby Tunisia."
De egyptiska massprotesterna idag tisdagen den 25 januari kallas av egyptierna "vredens dag" för att visa sin motvilja gentemot diktaturen. Tidigare stora demonstrationer har snabbt skingrats och gatorna har blivit tomma just p.g.a. Egyptens bristande friheter vad gäller friheten och rätten till att demonstrera. I Egypten är det exempelvis av vikt att få till så kallade lagliga demonstrationer, har folk inte fått tillåtelse att demonstrera får polis och militär gripa dem.

Märk väl på vilket sätt dessa bristande demokratiska fri- och rättigheter kommit upp i debatt här i Sverige. När vänsterdemonstrationer förts här i Sverige har diverse högerdebattörer och journalister påtalat dem som "olagliga" då de inte anmält till polisen för att hålla protesten eller demonstrationen. Det tyder på att våra egna demokratiska fri- och rättigheter inte är given, utan något som ständigt får kämpas för och försvaras gentemot maktens krafter.

Men nu har polisen i Egypten svårare att hålla gatorna och torgen tomma, då folket gemensamt inspirerats av folket i Tunisien som lyckades få sin diktator på fall. Det är som den 23 årige Mamdouh Khayrat säger till Aljazeera: "Vi vill ha en regering som fungerar, vi vill att Mubarak avgår, vi vill inte leva under detta förtryck längre [...] Nog är nog, saker måste förändras, och om Tunisien kan göra det, varför kan inte vi?". Att protesterna eskalerar istället för att minska tyder på att folket helt enkelt nått gränsen för att avskräckas med polisvåld och arresteringar.

Det rapporteras nu av den utmärkta bloggen "Från Kairo till världen" att poliser har attackerat journalister, och att säkerhetspolisen skall ha arresterats en Aljazeera-journalist. Samtidigt som flera regimkritiska hemsidor har blockerats, däribland den oberoende liberala tidningen al-Dostor. Ändå fortsätter folket protestera, vilket Cecilia Uddén rapporterar i Sveriges Radio, att 15 000 protesterar i centrala Kairo, där tusentals belägrade Befrielsens torg (Midan Tahrir) i centrala Kairo ikväll, se bild här nedan:


Att de Egyptiska massprotesterna, trots att det är mer religiösa anhängare som deltar än i det mer sekulära Tunisien, så visar organisatörerna enligt Aljazeera att protesterna handlar om likadana progressiva och folkliga protester som i Tunisien. Nämligen protester mot arbetslöshet, korruption och fattigdom. Men även karaktäristiskt för Egypten också mot polisvåld och tortyr. Det är sannerligen något att ta tillvara på - att detta är en legitim och folklig massprotest mot Egyptens diktatur. Måtte nu folkets hedersamma uppoffring även bringa lycka i Egypten! Och må även den immanenta mänskliga viljan till frihet sprida sig till fler grannländer.


Intressant?
Media: DN, Dagen, SvD1, SvD2, SvD3, GP1,GP2, HD, DN2
Bloggat: Röda Malmö, K&Å
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com