Sidor

måndag 28 februari 2011

Lars Vilks personangrepp på Andreas Malm och SVT-Debatts haveri

SVT-Debatt verkar ha havererat på sistone, med tokiga och obegripliga debattartiklar om diverse aktuella ämnen. Eller så har jag bara haft en för positiv uppfattning om debattartiklarna tidigare om åren, som jag ansett i alla fall haft en någorlunda kvalité i språk och innehåll. Den senaste artikeln av konstnären Lars Vilks tillhör de mest tokiga av dem, det är nästan obegripligt hur artikeln överhuvud taget kommit så långt som till publicering, och då talar jag inte om att texten bygger helt på personangrepp mot debattören och författaren Andreas Malm (jag älskar invektiv, särskilt när de utförs av en skarp penna - men tyvärr är inte Vilks någon Strindberg, tvärtom är Vilks både plump och innehållslös), utan vad jag mer syftar på är på vilket sätt artikeltexten saknar innehåll.

Antagligen är det tänkt att vara en humorisk kritik mot Andreas Malm, men humorn är platt i och med att vi vet att "Operan" som Vilks påstår sig ha gjort varken är aktuell (publicerades år 2008 på YouTube) eller kvalitésmässigt bra. Det har i och för sig varit hans signalement som konstnär, att inte bry sig så mycket om konstobjektet utan mer om kontexten kring det, den uppmärksamhet och debatt som kretsat kring konsten - som den verkliga konsten av Vilks. Till och med den sympatiska konstexttolkningen av Vilks som konstnär fallerar nu när "Operan" gjordes för tre år sedan. Den provokativa magin har hunnit torka bort.


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Christer Eriksson sa...

Ni har förlorat slaget om mångkulturalismen, men i likhet med kommunismens sammanbrott begriper Ni det inte!

http://bonaofficia.wordpress.com/

L. O. K. Ejnermark sa...

Christer:

Du kommer alltså till min blogg, med en okontrollerad relation till begrepp som "mångkulturalism" och "kommunismens sammanbrott", utan tillstymmelse av innehåll och argumentation. Endast en länk till förvirrad blogg som inte riktigt förstått det bristfälliga i ett infantilt uttryck av islamofobisk kontextkonst.

Det är inte jag (vi?) som inte begriper, det är du (ni?) som gömmer dit hat bakom tom retorik.

Christer Eriksson sa...

Det låter nästan som om jag trampade på en öm tå? Men begreppet islamofobi är ett ogiltigt begrepp och hör inte hemma i Sverige och Västvärlden. Andreas Malm är tillika en övervintrad kommunst som inte har accepterar kommunismens nederlag.

Men som du säkert har förstått blåser det nya och sunda vindar i Sverige och Europa idag som kommer att ta itu med vissa religioner och ideologier som hotar det sekulära samhället. Och varken du eller Andreas Malm kan göra något åt den saken eftersom vi är desto fler som påverkar makthavare och myndighetspersoner med rationella argument.

Lars Vilks har förövrigt samma rätt som religiösa människor att yttra sina ateistiska ståndpunkter på det sätt han finner lämpligt och så länge 80% av Sveriges befolkning är ateister är det inte mycket du kan göra åt den saken.

Men lycka till..och hoppas inte att du känner dig "kränkt" av mina ord :-)

Christoffer sa...

Christer Eriksson:

Vad har det där med kritiken mot Vilks artikel att göra? Tänk att ni Sverigedemokrater aldrig kan hålla er on topic.

L. O. K. Ejnermark sa...

Christer:

Trams och flum för att försvara en brun högerpopulistisk vind i Europa är en av mina ömma tår. Och du trampar överallt som en blind älgko. Jag behöver inte känna mig kränkt av dina ord, det räcker med att de slår mot de svaga och mest utsatta människorna i Europa för att de ska vara vidriga.

Det går alldeles utmärkt att kritisera religion och ideologier från ett sekulärt och ateistiskt perspektiv, utan att falla i en irrationell gyttja av okunnigt tyckande. Islamofober och sverigedemokrater bygger sin fobi mot islam inte på sekulära argument utan på lögner och fantasibyggnader. Det är de som förstör vårt sekulära samhälle, de förmenta självutnämnda bruna krigarna för vår "sekulära kultur"...

En av kommentarsreglerna på min blogg handlar om att hålla sig till ämnet. Flum om "kommunism" och "mångkulturalism" hör inte direkt till ämnet. Mer sådant kommer att raderas.

Christer Eriksson sa...

L. O. K. Ejnermark

Först hävdar sådana som du att kritik av islam inte låter sig göras eftersom de är en minoritet i Europa för att i nästa sekund hävda att det kränker 1.5 miljarder muslimer? Det är inte särskilt konsekvent.

Sedan undrar jag i vilken form islam egentligen kan kritiseras. I fallet Vilks kan vi redan konstatera att det inte låter sig göras i konstnärlig form. Lars Hedegaard fick en yxa mot huvudet och lever likaså under dödshot när han försökte göra det i karikatyrform. Theo van Gogh mördades när han gjorde det i dokumentärform. Salman Rushdie lever gömd sedan över 20 år när han gjorde det i litterär form. Och nu har även Soorah Hera hotats. Detta bortsett från andra kritiker som Ayyan Hirsi Ali, Irshad Manji och Wafa Sultan.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com