Sidor

söndag 31 juli 2011

Det intellektuella haveriet angående terrorattentaten mot den norska arbetarrörelsen

Bland otaliga briljanta analyser av de politiska terrorattentaten i Norge, som typiskt nog - och hedersamt - främst kommer från den vänsterpolitiska ytterkanten, så avslöjas också vilka debattörer som inte riktigt når fram till en tillfredsställande analys. Man skulle rent av kunna tolka det som idag kan ses och höras i diverse debattprogram, soffmorgon-program, och panel-diskussioner som en tummelplats för samtidens intellektuella haveri. Det allra värsta exemplet för ett sådant haveri var när "vänsterdebattören", och tillika debattredaktören på Aftonbladet, Lotta Gröning i dagens SR-P1:s Godmorgon Världens debattpanel lyckades med den svåra konsten att på mindre än en kvart:

1: Ifrågasätta att högerextrema debattinlägg ska modereras på tidningars kommentarsfält på internet.

2: Förneka att Sverigedemokraterna, och andra ultrakonservativa och islamofobiska partier, ska ha något som helst ansvar för den världsuppfattning som terroristen Anders Behring Breivik delade i mångt och mycket.

3: Uppmana politiker och journalister att lyfta fram Sverigedemokraterna.

4: Kritisera att vi inte ser nazisterna (som sitter i kommunstyrelsen i Grästorp) i massmedia.

5: Tipsa Sverigedemokraterna att putsa på sin retorik genom att prata mer i "politiskt korrekt" termer.

6: Ifrågasätta att "vi" ska ha rätt att tycka att någon har fel.

7: Påstå att Anders Behring Breivik skapats av det "nordiska välfärdssamhället".

8: Tycka att Fredrik Reinfeldt hanterat terrorattentaten i Norge på ett bra sätt.

Märk väl att detta är Lotta Gröning, en påstådd vänsterdebattör, inte någon vulgär högerdebattör som har intressen att försvara högerextrema, nationalistiska och islamofobiska tankegods. Hon är helt övertygad om att fördomar kommer att försvinna bara de får komma ut i massmedia och spridas. Denna blinda övertygelse hos Gröning verkar komma ifrån en annan grumlig övertygelse som hon delar med bland annat Sverigedemokraterna - nämligen att det inte är "politiskt korrekt" att "att kritisera integrationspolitiken", som hon formulerar det i en efterföljande diskussion på Lars Ohlys facebooksida. Att vänstern kritiserat integrationspolitiken långt innan den högerextrema rasistiska kritiken blev etablerad verkar inte Gröning vara medveten om, den enda legitima kritiken mot integrationspolitiken verkar vara den rasistiska enligt Gröning.

Problemet är att detta intellektuella haveri är just det som har gjort att den högerextrema, nationalistiska och islamofobiska idémassan kunnat sprida sig i Europa. Ty så fungerar fördomar och andra irrationella villfarelser. Det skapar ett politiskt klimat som legitimerar rasism och hat mot arbetarrörelsen.

Vi har inte råd att vara så blåögda och se fördomar som vilka åsikter som helst, utan verkligen se dem som de är - irrationella åsikter som inte gör något annat än sprider sig som virus varje gång de förs fram i ljuset. Det finns ingen som helst anledning till att hävda någon allmän yttrandefrihet i detta sammanhang, speciellt eftersom det inte är någon rättighet att bli publicerad. Här har massmedia, tidningar, TV och radio ett stort ansvar för att de bidrar till det nyfascistiska klimat i vilket dessa terrorattentat utförs i.

Att Gröning misslyckats, eller helt enkelt låtit bli, att analysera Anders Behring Breivik motiv till sina terrorattentat märks än mer när man läser hennes blogg på Expressen. Där har hon lyckats tolka honom som nazist, och därmed lyckats missa att Breivik har en övertygad nyliberal syn på ekonomisk teori, samt hyser ett stöd till staten Israel. Anders Behring Breivik är närmare den etablerade extremhögern i Europa, som exempelvis Sverigedemokraterna eller English Defence League (EDL), än obskyra nazistgrupperingar.

Jag slås av Grönings totala intellektuella haveri i dagens Godmorgon Världen, men sen påminns jag av att jag alltid lyckats överaskas av hennes märkliga utfall i diverse paneldiskussioner i TV och radio. Hon karaktäriserar det samtalsklimat i dagens Sverige, där åsiktsprogram fylls av åsiktsmaskiner snarare än reflekterande intellektuella. När hon försökte sig på att skriva en debattbok om Mona Sahlin fylldes boken nästan helt av "käbbel istället för debatt". Gröning är som sagt inte ensam om att fylla åsiktsmaskinernas stolar, det finns gott om maskiner i massmedia vars levebröd går ut på att provocera istället för att analysera.


7 kommentarer:

sl sa...

Jag har alltid funnit Gröning olidlig, tyvärr tror jag att hennes fåniga dialekt/satsmelodi förstärker intrycket att hon är dum i huvudet, det döljer hennes meddelande. Är det därför hon är med i media?

Spektaklet Greider får mig att misstänka samma sak; han får sina åsikter att se löjliga ut, ingen behöver ens höra på, det syns ju att han har fel. Om intellektuell kopplas till överviktig med håret på ända i trasig t-shirt tillräckligt många gånger levereras det intellektuella haveriet innan de ens yttrat sig, det blir en pavlovsk hund av det, man förväntar sig det.

Hur tror du det kommer sig att xenofobi sprider sig som ringar på vattnet om det ventileras i media, medan traditionella vänsterpåståenden om sociala orsaker till brott kan hävdas ett oändligt antal gånger utan att fästa på publiken. Är det egentligen en korrekt uppfattning av sakernas tillstånd, finns det en xenofobisk majoritet eller en solidarisk? Bilderna från Oslo pekar på en otrolig dominans för en solidarisk majoritet, tycker jag.

Anonym sa...

Gröning är absolut ingen vänsterdebattör. Har inte varit det på 15 år. Imorse blev det tydligt för mig att hon sympatiserar med SD.

Hampus Eckerman sa...

Den s.k "vänsterdebattören" skriver numera för Axess.

L. O. K. Ejnermark sa...

Hampus:

Jasså, det visste jag inte. Det bekräftar hennes sympatier till SD.

sl sa...

Var det ett skämt?

Sökning på axess ger tre träffar:

"Democracy on-line" Av Lotta Gröning
"Demokrati på nätet" Av Lotta Gröning
"Skygglappar för hedersvåldet" Av Lotta Gröning

Lite tunt underlag för guilt by association. Massor av folk har skrivit i DN utan att låtsas eller vilja vara oberoende liberaler.

Det kan vara så att mitt minne av Gröning härrör från en tid då hon klagade över socialdemokratisk tillbakagång på TV, hon har kanske bytt agenda.

Anonym sa...

Skönt att höra att fler satt och retade sig på Gröding. Jag rukar sällan sitta och svära under God morgon världen men jag blev hederligt förbannad på både Gröding och Carl Rudbeck. Intellektuell härdsmälta är bara förnamnet. Det som började så bra med P-O Tidholms genomtänkta krönika och sedan fick bara puckot Gröding komma in och förstöra... jo det är ju det som kallas demokrati...

Greider har jag inget ont att säga om. Jag tycker att han är en stor humanist och trots den bedrövliga klädsmaken så anser jag honom vara en av Sveriges bättre debattörer. Han är även en riktigt bra poet.

sl sa...

Jag tror att många retar sig på hur hon låter. Möjligen har hon bytt åsikt eller agenda över tiden, men den intressanta frågan är väl om hon är i tv därför att de vet att hon väcker känslor, skit samma vad hon tycker.

Jag har inte kritiserat Greiders synpunkter eller poesi, min poäng är att medan Gröning får sina åsikter att låta illa, vilka de än är, så får Greider sina synpunkter att se illa ut, han underminerar dem visuellt. I massmedias tid spelar detta antagligen enorm roll, varje anarkistiskt skäggstrå kommer fram ur rutan som en träbalk på en 46tums tv. Pormaskar detaljstuderas ofrivilligt.

Undrar om inte Mona Sahlins tilltal hade samma funktion, många äldre i (s) ryggade tillbaka inför att tilltalas som dagisbarn. Jag har hela tiden tänkt att hennes enorma strategiska miss med (mp) fick henne att missa öppet mål, men de flesta ser och hör kanske mer av ytan?

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com