Sidor

lördag 9 juli 2011

Efterlängtat tal i Almedalen av Juholt - som skrämmer hedern ur högern


Medan Reinfeldts tal i Almedalen befann sig på en arrogant höjd över medborgarnas vardag, var det friskt att få höra Juholts tal. För oss som inte råkar besitta en rövslickarposition, och fortfarande har vår intellektuella hederlighet kvar, så analyserade inte vi Juholts tal som något "omodernt" eller "tråkigt", eller som megafoner på landets borgerliga ledarsidor försöker få talet till en felaktig "karikatyr" av högerregeringen.

Reinfeldts journalistiska apologeter är skrämda av Juholt, "en Bamse laddad med ideologisk dunderhonung". En Bamse som utmanar och kritiserar högerregeringen, det är en indirekt fara för deras beroende av att makten besitter sina positioner. Att Reinfeldt besitter den högsta positionen, så att Expressen kan fortsätta publicera totalitära hyllningsartiklar, så att Dagens Nyheter kan ha en icke-reflekterande ledarsida. Så att borgerligheten slipper att tänka.

Det är överhuvud taget cyniskt att apologeterna, och experterna i TV, tidningar och radio - alla tryggt i en bubbla av borgerlighetens nyspråk - vågar titulera en uråldrig utarmningspolitik som "modern" och som en politik för "medborgarmakt". Medan en politik som vill förbättra möjligheterna för varje medborgare i framtiden får helt okritiskt och oreflekterat tituleras som "traditionell" och "omodern". Att vara politisk expert i dagens klimat är att tolka allt upp och ned; att älska ledaren, och tro på att ett kallt samhälle är oundvikligt. Men så fungerar nyspråk. Dess eufemistiska funktion passar så bra för politik som försämrar. En politik som förbättrar - en sann reformistisk politik - har således inte ett immanent behov av eufemism. Därav har vi också sett en dramatisk ökning av nyspråk i massmedia sedan högerregeringen suttit på makten.

För mig, som är van vid att kritisera Socialdemokratin från ett arbetarklassperspektiv, känner jag mig ganska obekväm i kläderna när maktens herrar och dess apologeter driver mig till att erkänna Socialdemokratins mindre dåliga sidor. De sidor som högerregeringen ersatt med en reaktionär idémassa för att återupprätta ett historiskt fattigsamhälle. Därav var det friskt att få se Juholts tal i Almedalen, ty äntligen verkar det som om den svenska socialdemokratin vaknat upp och antagit den klasskamp som borgerligheten för längesedan börjat marschera med en aggressiv offensiv gentemot arbetarrörelsen. Det är inte, för intet, som högern får sin intellektuella heder bortskrämd.


Intressant?
Media: AB, AB2, GP, SVT, DN, GP2, AB3, EX
Bloggat: Röda Berget, Westerholm, Widegren, Stenholm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Nemokrati sa...

Ja det behövs verkligen en motkraft. Frågan är om S verkligen är en motkraft eller om de också ljuger. När centerpartister pratar om att biblioteken ska privatiseras och att det bara ska finnas där media som "folk vill ha" och inte en massa som bara "samlar damm" då förstår man hur långt den nykonservativa likriktningen har gått. Man vill fördumma folk helt enkelt och frånhålla dem kunskap och läsning. Läsningen som är så viktig för att få grepp om världen och nya utblickar. Fruktansvärt att de vill detta, man kan helt enkelt inte tro att det är sant.

Leif Eriksson sa...

Det liberala nyspråket är ingen ny företeelse. Det är ett ohederligt maktspråk och grepp som har begagnats tidigare av många andra hegemoniska regimer som t.ex. nazityskland och i Sovjettunionen i syfte att begränsa individens tankeutrymme och därigenom förhindra kritik av den förda politiken.
Ett exempel på det liberala nyspråket är ordet reform. ”Sjukförsäkringsreformen ligger fast” säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson när han frågas ut i Ekot, 12 oktober 2010, om försämringarna och konsekvenserna av förändringarna i sjukförsäkringen.
Nu har Göteborgs-Posten hittat en hemligt PM som avslöjar att regeringen redan före regeringsbeslutet visste att det skulle bli orimliga försämringar för de försäkrade. Ändå kallades förändringarna för en reform.
Ordet reform har alltid använts i svenska språket för att uttrycka en förbättring och utveckling till det bättre, framsteg och uppsving. En renovering till det bättre.
En förändring som har till syfte till försämringar är en tillbakagång, nedgång och ett förfall. En reduktion och en minskning till det sämre.
Socialförsäkringsministern skulle i stället pratat svenska och sagt: ”Sjukförsäkringsförsämringen ligger fast” eller om man vill använda ett mer kultiverat ord: ”Sjukförsäkringsreduceringen ligger fast”.
Det här är bara ett exempel på hur liberalerna utstuderat konstruerat nyspråket så att väljare, läsare och lyssnare inte längre skall reagerar på hur högerregeringen nedmonterar välfärden. Håller vi på att smygindoktrinerats och manipulerats in i ett storebrorssamhälle som det George Orwell beskriver i romanen 1984 där nyspråket gått så långt att ”ja” blivit ”nej” och ”Nej” blivit ”Ja”.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com