Sidor

söndag 10 juli 2011

Jimmy Åkessons fascistiska tal i Almedalen - "vi varken är vänster eller höger"

(En annan högerextrem organisation,
Nationell Ungdom, arbetar även den utefter den
fascistiska retoriken om klassfred, här under en
manifestation på 1 Maj i år)

Högern i den nya västvärlden har lärt sig sin retoriska läxa. Det gäller att fälla krokben på vårt gemensamma språk, och sätta våra definitioner i gungning. Det är så man öppnar dörrar för sympatier. Ett sådant retoriskt tankesätt kräver en viss idealistisk förkärlek, som historiskt varit drivkraften för borgerliga politiska intressen. En materialistisk förståelse passar sig inte, då den behandlar idealistiskt käbbel som just de potemkinkulisser de är.

När Jimmy Åkesson i egenskap av ett högerpopulistiskt, tillika rasistiskt och reaktionärt parti, klär sin organisation i en kuliss av "varken höger eller vänster" spelar han inte bara hos den aristoteliska logiken om statiska och fasta kategorier, utan även i denna populära tendens inom dagens borgerlighet att förneka motsatta politiska intressen (höger och vänster, arbetarrörelse och näringslivet, lönearbetare och arbetsköpare) - den tendens som rättmätigt analyserats som vår tids fascistering. Att helt enkelt försöka sätta demokratin ur spel. Inga konflikter, ingen demokrati, inget hot mot maktens herrar och dess intressen.

Så hur har Sverigedemokraterna fungerat i vårt politiska klimat?

En höger som titulerar sig "varken höger eller vänster" eller "både höger och vänster", och som dessutom arbetar för en "en inkluderande, enande samhörighetspolitik på nationell grund" för att "motverka klasskamp". En sådan politisk höger är inte främmande i vår politiska historia. På första hälften av 1900-talet var den aktualiserad inom de otaliga fascistiska rörelserna i Europa. Retoriken känns igen, och dess reella funktion är att passivisera arbetarrörelsen och att stärka och skydda näringslivet i kristider. Därav Sverigedemokraternas fientliga politik gentemot arbetarrörelsen, som den allt mer försökt tona ner retoriskt efter bland annat Dagens Arbete granskning av partiets arbetsmarknadspolitik.

Bakom retorik om klassfred, samhörighetspolitik, och nationell identitet fungerar Sverigedemokraterna som en kraft för att cementera klasskampen till fördel för den borgerliga klasskampen. Ty staten har även den en borgerlig klasskaraktär, och om den korporativa staten skall gå in och blanda sig i kampen mellan klassintressena blir således den redan fördelaktiga borgerligheten ännu starkare, om inte i faktiska termer totalitär.

Att Sverigedemokraterna dessutom i nästan samtliga röstningar i riksdagen röstat med den borgerliga minoritetsregeringen talar för sig själv att partiet, liksom tidigare högerpopulistiska partier, tappar sin rebelliska identitet när det väl kommer in i maktens korridorer - då tyr de sig till de varma knäna hos maktens herrar. Och budskapet hos Jimmy Åkesson är tydligt idag när han väl fått värmen från riksdagsmakten - i motsatts till de Sverigedemokratiska väljare jag pratat med är inte Sverigedemokraterna ett parti som ska "röra om i grytan" eller "knäppa på näsan" på makten - nej de skall minsann inte ställa till "kaos och oreda". Det är därför inte så oväntat att se hur Sverigedemokraterna därav får sitt väljarstöd minskat med en tredjedel
i senaste opinionsmätningen. Sverigedemokraterna visade sig vara vilket högerparti som helst, villig att närvara maktens herrskapsvärme.


Uppdaterat: Fler som analyserar Åkessons tal med fascistisk idémassa är Brigitte Mral, professor i retorik vid Örebro universitet, i SvD: "Åkesson menar att folkhemspolitiken var en politik mot söndring och splittring, en politik för slit och plikt som motverkar klasskamp och klasshat, ”en nationell politik för det goda hemmet”, för fosterlandskärlek och för en ”samhörighet på nationell grund”. Man måste tänka på att för åttio år sedan låg den typen av folkhemstanke internationellt i tiden och att Hitler använde nästan ordagranna formuleringar i sin regeringsförklaring."

Intressant?
Bloggat: Dougherty, Peter Andersson, Tokmoderaten, Svensson, Badlands Hyena,
Media: SvD, SvD2, EX, SVT, SVT2, AB-Live, AB, AB2, Makthavare, AB3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Var det inte S som var med och grundade ett rasbiologiskt institut? Minnet är i så fall kort.
/Happy

L. O. K. Ejnermark sa...

Happy:

Ja år 1922 grundades institutet på motion av bondeförbundet (nuvarande centerpartiet) med hjälp av Socialdemokraterna. Detta institut har också, skall påpekas, inom socialdemokratisk politik varit ett historiskt undantag - till skillnad från bondeförbundet (centerpartiet) som haft antisemitism inskrivet i sitt partiprogram.

Det skall också påpekas att Socialdemokraternas stundtals vulgära reformism i och med Folkhemspolitiken med Per-Albin arbetade för en korporativistisk stat - men socialdemokratin saknar många andra fascistiska karaktärsdrag som exempelvis Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna hyser - exempelvis de mytologiska ideologierna om samhället, familjen och kulturen.

Nicklas Eriksson sa...

"Var det inte S som var med och grundade ett rasbiologiskt institut? Minnet är i så fall kort."

Och? Vad har det för betydelse för blogginnehållet?

Jävla dumma SD-pack som tror att alla andra är sossar...

Jan Wiklund sa...

Rasistiskt tänk var allmängods i början av 1900-talet. Självklart som en följd av kolonialpolitiken och Europas erövring av andra kontinenter, vilket gjorde det lätt att tänka sig att europeer var på något vis "överlägsna".

Givetvis gick även socialdemokrater på detta.

Men bland förnuftigt folk försvann rasismen i samband med andra världskriget och avkoloniseringen, som bevisade att a. europeer kunde vara lika knäppa som vem som helst, och b. folk på andra kontinenter var lika förnuftiga som vi. Idag lever rasistiska tankemönster bara kvar hos knäppskallar som behöver någon att se ner på för att palla under sin dåliga självkänsla.

Stefan sa...

Var socialdemokratin före Olof Palme "fascistisk"?

L. O. K. Ejnermark sa...

Stefan: Nej. Se kommentarsvaret jag har skrivit här ovan.

Anonym sa...

Uppmaningar om "fred" är alltså "fascistisk retorik"? har du inget argument av tyngd istället för att bara häva ur dig okvädesord?

L. O. K. Ejnermark sa...

Anonym:

Använd pseudonym om du vill kommentera anonymt (se kommentarsreglerna).

Min analys går just ut på att se bortom retoriska termer. Termen "fred" är inte i sig något som syftar på motsatts till fascismen, tvärtom är just klassfred en vanlig paroll inom fascistiska rörelser.

Rav sa...

Det är så löjligt och tröttsamt med allt käbbel från dom som säger sig vara emot SD genom att titulera dom som "främlingsfientliga" eller "smygrasister", men snälla!! Har någon läst deras partiprogram? Dom är absolut inte smygrasister utan dom är helt öppet extremt rasistiska med grova fascistiska tendenser. Smygrasism? Herregud det är ju svart på vitt, nästan bokstavligt talat.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com