Sidor

tisdag 19 juli 2011

USA:s hemliga fängelser i Somalia


Författaren och journalisten Jeremy Scahill (samma författare som skrivit den intressanta boken "Blackwater - världens mäktigaste privatarmé") rapporterar i sin senaste artikel i The Nation om CIA:s hemliga fängelser i Somalia. Sådana hemliga platser som Barack Obama lovat att USA ska ha avvecklat. Det märkvärdiga i detta avslöjande är, som Scahill säger i Russia Today, att stora amerikanska mediaföretag som CNN och ABC är medvetna om att CIA utför olagliga operationer i afrikanska länder som Somalia, men väljer att antingen inte rapportera om dem eller helt enkelt låter CIA vinkla rapporteringen.

Det som Scahill rapporterar om är alltså ett fängelse i Somalia, som av Scahill beskrivs som en smutsig och fuktig fängelsehåla utan fönster. Där förs människor som anklagas för att vara "terrorister" - även barn - utan rättegång, och utan insyn från exempelvis Röda Korset. Fängelsehålan drivs av den Somaliska säkerhetstjänsten, men de som arbetar där är betalda av CIA, och amerikanska agenter förhör de fängslade. Dessutom rapporterar Scahill att amerikanska soldater regelbundet, i sin jakt på "terrorister" mördar oskyldiga människor och hela familjer. Därav också skapar fiender som annars inte skulle ha funnits. Allt detta givetvis också under näsan på amerikanska journalisters nästipp, utan att det rapporteras - utan bara det som media anser att folk vill veta. Det vill säga vad CIA vill att folket skall veta.

Här har vi alltså återigen en bekräftelse på den mediaanalys som Noam Chomsky och Edward S. Herman beskriver som "Manufacturing Consent". Där massmedia fungerar som en social kontroll av befolkningen genom propagandamodeller som "kriget mot terrorismen", som ersatte den under Kalla Kriget så vulgära antikommunismen. Sanningen är inte drivkraften hos den västerländska massmedias journalistiska rapportering, utan en sofistikerad vinkling genom olika propagandamodeller. Frihet och demokrati är alltså tyvärr enbart potemkinkulisser hos det stora landet i väst.


Intressant?
Media: SVD, DN, SVD2, DN2, DN3
Bloggat: Fajaf
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com