Sidor

torsdag 29 september 2011

Frida Kahlo och Diego Rivera ställs ut i Göteborg

(Frida & Diego - bröllopsfoto år 1929)

I Göteborgsposten nås vi av nyheten att målningar av Kahlo och Rivera kommer att ställas ut på Göteborgs konstmuseum under hösten (23 oktober till den 22 januari). Det ska tydligen vara verk som inte tidigare visats i Sverige, vilket bara gör min frustration av att inte bo i Göteborg ännu mer intensiv. Det betyder att det är mer än en plikt för alla radikala konstälskare i Göteborg att besöka utställningen!

Frida Kahlo och Diego Rivera är en av den moderna konstens mer intressanta konstnärspar, enormt inflytande och dessutom vida populära. Kahlo blev dock inte känd som konstnär för folkflertalet förrän på 1980-talet, cirka 30 år efter sin död. Tidigare var hon mer känd som hustru åt Rivera, den stora Mexikanske konstnären som målade uppmärksammade muralmålningar - ofta med radikala motiv som speglade hans politiska övertygelse - runt om i världen. Kahlo var också politiskt radikaliserad, bägge övertygade kommunister, som också kom att hjälpa Leo Trotsky, den främste kritikern av det stalinistiska systemet i Sovjetunionen och annorstädes, i sin landsflykt från Stalinsovjet. Rivera blev vid ett tidigare tillfälle, närmare sagt vid 10 årsminnet för Oktoberrevolutionen i Moskva 1928, utesluten för anti-stalinistisk aktivitet. För oss socialister, som kritiserar stalinismen som fenomen, är Rivera och Kahlo också inspirerande som politiska tänkare.

("El Hombre, Controlador del Universo" - Diego Rivera)

Både Rivieras och Kahlos målningar är berättande, och med det i likhet med Mexikansk folkkonst och Mayakulturens konst, i det att de kommunicerar en berättelse till betraktaren. Jag finner Kahlos målningar ofta smärtsamma och mörka, trots sin naivistiska stil och starka färger just p.g.a. de starka symboliska motiv som målningarna bygger på. Hennes målningar är mer av självreflekterande uttryck, medan Riveras symbolik innehåller mer av en metapolitik.

(The Wounded Deer - av Frida Kahlo år 1946)

Intressant?
Media: DN,SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com