Sidor

torsdag 1 september 2011

Kandidaterna svarar Staffan Norberg (V)

På DN:s debattsida har en av kandidaterna till ordförandeposten i Vänsterpartiet, Rossana Dinamarca, skrivit en replik till Staffan Norbergs stundtals raljerande debattartikel igår. Det är glädjande att läsa att även Dinamarca kritiserar Norbergs uppmaningar på liknande sätt som jag gjorde igår, att Norbergs uppmaningar innebär en anpassningspolitik som skulle innebära döden för ett parti som vill vara relevant även i framtiden:
"Jag ser gärna en diskussion om hur vi kan utveckla vår utbildnings-, miljö- och utrikespolitik för att vi ska bli mer angelägna för människor. Att anpassa oss efter andra är däremot dödfött för en vänster som vill vara relevant i framtiden. Politik handlar alltid om att prioritera. Jag tycker att framtidens vänster måste våga prioritera rättvisa och jämställdhet. Om vi inte gör det saknar vi existensberättigande."
Jag hade dock velat se lite mer substans i Dinamarcas replik, men det kan vara en konsekvens av det textutrymme som Dagens Nyheter gav henne. Det hon skrev om behovet inom äldreomsorgen, kvalitativ utbildning för alla, satsning på sjukvården, samt att partiet utvecklar en näringslivs- och industripolitik var dock glädjande. Jonas Sjöstedt, en av de andra kandidaterna till partiledarposten, svarar också han på Norbergs debattartikel. Jag anser att Sjöstedt på den senare tiden faktiskt överraskat på ett positivt sätt, från att tidigare ha blivit positionerad bland partiets högerfalang, bland de "gamla förnyarna" som exempelvis Staffan Norberg, så har Sjöstedt visat på en mer konstruktiv attityd till förändring utan att urlaka vänsterpolitiken inom partiet. Det visas också genom det svar som Sjöstedt skriver på sin blogg:
"Det kändes som om Staffan hittat en sju år gammal text i datorn och skickat in den utan att läsa igenom den igen. För jag känner inte igen mig i det Vänsterparti som han beskriver. Det är så illa att Staffan delvis målar en nidbild av vår politik. Den uppgiften tycker jag att vi kan lämna till borgerliga ledarsidor."
Det är verkligen oförståeligt på vilket sätt Norberg förskaffat sig sina nidbilder över det parti som han själv är medlem i, han borde inte ha fått en totalt annan bild av partiet än vad partiet faktiskt är. Att påstå att partiet inte har finansierade förslag, när partiet aldrig lägger fram ofinansierade förslag i riksdagen, ja då måste man på allvar fråga hur väl insatt Norberg kan vara i sitt parti.
 
Intressant?
Bloggat: Homo politicus, Emil Broberg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com