Sidor

måndag 17 oktober 2011

Occupy-rörelsen - "kapitalism är också en diktator"


Nu under lördagen (den 15:e oktober) genomfördes tusentals protester runt om i världen under namn som "Occupy Together" och "Global Change" i cirka 700 städer i mer än 70 länder, utifrån ett gemensamt initiativ som härstammar från "Occupy Wall Street"(OWS)-protesterna i New York.

Under lördagen lyckades demonstranterna vid Zucotti park i New York hålla sig kvar trots tidigare hot om att polisen skulle köra bort dem. I staden Denver i USA hade dock inte demonstranterna samma öde, utan där körde polisen bort alla demonstranter, liknande rensningar har tydligen skett på andra platser runt om i USA.

I Tysklands huvudstad Berlin demonstrerade 5 000 demonstranter mot det rådande ekonomiska systemet. En av demonstranterna som SR-Ekot intervjuade förklarade varför han/hon var där: "– Jag är här för att jag är så otroligt missnöjd med situationen i världen, de rika som skapat systemet blir bara rikare". Samtidigt rapporterar Ekot att det genomfördes demonstrationer i ett antal tyska städer, däribland 5 000 i staden Frankfurt framför den Europeiska Centralbanken.

I Storbritannien så demonstrerades det ett tusental utanför ett avspärrat torg framför London-börsen.

I Italien har det rapporterats i Svenska massmedier att det förekommit våldsamma konflikter mellan demonstranter och polis. I Rom ska det ha skadats 70 personer, varav tre allvarligt, och en av försvarsdepartementets sidobyggnader ska ha satts i brand. Något som är viktigt att hålla i tanken när vi läser och ser rapporter om Italien och dessa konflikter mellan makten och folk som demonstrerar är att polisen i Italien har haft en lång tradition av övervåld och provokation. Det var en betydande minoritet av cirka 200 000 fredliga demonstranter, med en blandning av demonstranter (alltså inte bara "svartklädda aktivister") som gick in i våldsam konflikt. Det finns ingen anledning till att ta avstånd från dessa konflikter så här nu innan vi fått mer information om händelserna i Rom. Men det skall påpekas att förstörelse och gatustrider med polis inte är konstruktivt arbete för förändring, men det hindrar inte att man kan och bör förklara orsakerna, och inte försöka splittra den globala gemenskap som byggts upp genom OWS-rörelsen.

Det är även talande på vilket sätt denna OWS-rörelse får en mer brännande betydelse för folk i mer ojämlika krisartade länder än de länder som klarat sig bättre genom finanskriserna och har ett mer fungerande trygghetssystem. Det är alltså ingen slump att så många människor demonstrerar i Italien jämfört med de hundratal som demonstrerade här i Sveriges städer. Det går också att analysera de italienska demonstranternas hantering av polisens påtryckningar från makten som ett mer sunt och seriöst förhållande än det förhållande som demonstranter och polisen hade i USA, där polisen effektivt rensat platser runt om i landet på Occupy-demonstrationer.

Men hur blev det nu i Sverige? Enligt SvD samlade Occupy-Stockholm cirka 200 demonstranter på Sergels torg, och uppmärksammade plakat som "girighet är gift", men också mer innehållsrika slagord som "systemet är problemet" och "vi vägrar betala för kapitalismens kris". Förutom i Stockholm utfördes demonstrationer i Malmö, Göteborg, Helsingborg, Östersund, Norrköping, Sundsvall, Linköping och Uppsala. Tidigare har också Occupyrörelsen funnits i två veckor på Hagsätras station i Stockholm. Efter lördagens demonstration i Stockholm så förklarades Brunkebergs torg ockuperat där de likt demonstranterna i New York stålsätter sig för en längre demonstration genom att tälta. Nu visar det sig att någon har satt igång parkens sprinklersystem mitt i natten i minusgrader, uppenbarligen ett försök att få bort demonstranterna från parken, men utan att lyckas.

(Sprinklers mitt i natten)

De arrangörer som låg bakom Occupy-Stockholm för att demonstrera på Sergels torg har tidigare fått utstå kritik för att inte vara öppen med sin koppling till Zeitgeist-rörelsen - en konspiratorisk rörelse som tidigare demonstrerat tillsammans med högerextrema organisationer. Då var det personer inom vänstern som tog på sig ansvaret att hålla Occupy-rörelsen rent från nazister och rasister. Det är något jag tidigare har skrivit på Clarté-bloggen, hur Occupy-rörelsens bristande organisation öppnar upp för risken till antisemitiska krafter:
"De 1 % rika finansvalpar som äger mer än 99 % av det amerikanska folket, kan allt för lätt glida över till antisemitiska schabloner. Detta har också visat sig hända här i Sverige, när nazister och rasister plötsligt blev aktiva på facebook-sidan "Occupy Stockholm - United for global change" . Denna antisemitism blev uppmärksammad och kritiserad till en början från folk från den politiska vänstern, däribland från journalisten och chefredaktören på Dagens Konflikt Jesper Nilsson . Efter kritiken valde tillslut arrangörerna för evanemanget "Occupy Stockholm - United for global change" att i sin information ta avstånd från "all form av nazism, rasism och annan främlingsfientlighet", men problemet med att arrangörerna har koppling till den så kallade Zeitgeist-rörelsen, som tidigare inte haft något emot att demonstrera tillsammans med högerextrema rörelser, är fortfarande kvar."

Tyvärr har vi fått se ett antal utryck från antisemiter inom Occupy-rörelsen, och det är inte något onormalt för just den svenska rörelsen. Konspirationsteorier om en liten grupp elit som kontrollerar världen är tyvärr ett ganska vanligt förekommande element i den samtida kritiken mot det ekonomiska systemet. Och det är av högsta vikt att inte låta högerextremistiska element kapa denna rörelse som byggts utifrån internationell solidaritet, snarare än nationalistisk protektionism.

Jag håller med Erik907 om att se dessa Occupy-protester som en progressiv möjlighet:
"De är alla uttryck för en och samma sak: Missnöje med, och motstånd mot kapitalismens oförmåga att tillgodose våra behov. [...] Den positiva antitesen till själva vårt missnöje som vid generalisering blir till grunden för en ny samhällsmodell! Vi skall inte heller underskatta lärdomarna vi har att ta med oss från de experiment i verklig demokratisk beslutsfattning som utvecklats på torgen i Nordafrika, i Spanien, i USA. Detta är likväl en beståndsdel i en konstituerande kraft, en idé om en annan modell för samhällsorganisering, som det är ett vapen mot kapitalet i bemärkelsen att kravet på ‹‹verklig demokrati›› upprättar en polemisk relation mellan det rådande, och det tänkbara andra."
Detta tänkbara andra samhälls-ekonomiska-systemet blir dock bara tänkbart om vi lyfter blicken ovanför enskilda banker och förvillande konspirationsteorier om enskilda maktmän. För att en verklig genomgripande förändring ska vara möjlig krävs att vi inom Occupy-rörelsen fortsätter kritiken på rätt spår - som en internationell systemkritik.


Intressant?
Bloggat: Jinge, Rasmus Fleischer, Lasses fotoblogg
Media: DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com