Sidor

onsdag 23 november 2011

Anonymous Sweden och SCUM-manifestet


Anonymous uträttar mycket bra, och progressiva saker, bland annat genom att vara en kraft för civil olydnad genom hackaktivism och uppmaningar till protester. Denna internationella grupp av anonyma hackare är bland annat nyligen aktiv supporter av Occupy-rörelsen världen över. Men det som är gruppens styrka, verkar också vara dess svaghet, nämligen dess anonymitet. Det gör att det blir svårt att analysera vilka det är som ligger bakom en viss sorts pseudonym och som skall representera denna grupp hacktivister under namnet Anonymous.

Ett exempel på det är Anonymous Sweden, som nu på fullt allvar verkar tro att det verkligen finns en grupp under namnet SCUM. Ni vet, den där ultrafeministiska klassiker-manifestet skriven av Valerie Solanas år 1967, där hon uppmanar till "utrotandet av män". Diskussionen kring manifestet har sedan dess handlat om just hur läsaren skall/bör tolka det. Menar hon verkligen att män skall utrotas? Är män egentligen biologiska olyckor? Är det parodi? Allvar? Eller en serie metaforer? Trots att hon uttryckligen sagt att SCUM skall betraktas som ett litterärt begrepp och inte som en verklig organisation, och att ingen grupp eller ens individer tagit till sig manifestet som en dogmatisk lära sedan dess, verkar Anonymous Sweden nu i samband med Turteaterns framställning av SCUM-manifestet ta tillfället att hota alla s.k. medlemmar i organisationen S.C.U.M.:
"Även om den Svenska Staten kanske håller med er i förespråkande av tortyr och död, så gör inte vi det. Därför kommer Anonymous Sweden att söka upp alla S.C.U.M medlemmar som aktivt stödjer tortyr av människor. Vi kommer att stänga ned er och publicera ert nätverk öppet med era mail, precis som vi gjorde med Mossad eller Muslimska Brödrarskapet.Vi kommer att följa er precis som vilken annan hatisk organisation som helst, vare sig det rör sig om rasism, sexism, pedofili etc"

Det är stor humor att Anonymous Sweden verkar tro att det överhuvudtaget finns någon organisation vid namn S.C.U.M. Det är också höjden av ironi att Anonymous själva beskriver sig som att de "kämpar för dina rättigheter och din frihet. Anonymous vill visa dig en värld utan cencur, utan monopol och korruption - en rättvis värld för de rättfärdiga", samtidigt som de möjligen nu hotar andras frihet nu när de kanske kommer att registrera radikala feminister som inte alls i det verkliga livet passar i den fyrkantiga skräckbilden av manshatande ultrafeminister som vill utrota männen från jordens yta. Så kommer detta innebära just så? Kommer Anonymous Sweden nu upprätta ett register på människor som kämpar för ökad frihet och rättigheter för kvinnor? Snacka om att skjuta sig själv i foten, Anonymous Sweden borde ju faktiskt agera tvärtom i denna fråga, och ställa sig på kvinnornas sida och bekämpa det kulturmörker som befinner sig på den reaktionära högersidan av politiken, de där arga männen som älskar att hata feminismen i alla former (som exemempelvis Moderatmännen). Det vore det sanna Anonymous, om vi nu ska ta deras självdefinition på allvar.

På sin facebook-sida gör istället Anonymous Sweden exakt samma sak som den höger-reaktionära Johan Lundberg (Axess chefredaktör) gjorde i radio, nämligen jämförde SCUM-manifestet med Mein Kampf. Och den YouTube-video som Anonymous Sweden hänvisar till i sitt blogginlägg om SCUM, råkar också vara just den videon som hemsidan "A Voice for Men" skrivit om och utlyst en belöning för personlig information om de skådespelare som medverkar i reklamfilmen, en film som gör reklam för en teateruppsättning av SCUM-manifestet som sattes upp i Göteborg förra året. Teaterframställningen var ett konstnärligt experiment och filmen var en del av marknadsföringen. Men nu mobiliseras alltså s.k. "mänsaktivister" att jaga information om dessa kvinnliga skådespelare med en belöning på 1 000 dollar, en jakt som visar sig lett till en hatkampanj.Så hur ska vi då tolka SCUM-manifestet och Turteaterns framställning av den? För ett svar på den frågan kan jag hänvisa till den intressanta diskussionen som uppstått kring Turteaterns framställning på Aftonblandets Kultursidor. Se exempelvis Athena Farrokhzads artikel och regissören Erik Holmströms, som svarar Farrokhzads på frågan varför Turteatern "slätar över manifestets politiska budskap" med att den briljanta förklaringen att:
"Jag tror att Solanas menade lika mycket allvar som Karl Marx. Men Solanas allvar ligger enligt mig i vreden, kompromisslösheten och den konkreta handlingen att göra kvinnan till självklar norm och att texten enbart vänder sig till kvinnor. Det är en radikal hållning som går bortom ”bokstavligt eller inte”. Den skapar ett rum för en annan verklighet än den som produceras av den patriarkala maktordningen.
Om vi läser det så, om vi tillåter oss att bli både upplysta och förvirrade, roade och upprörda, då tycker jag att det är ett manifest som inte enbart är en analys och en handlingsplan, utan minst lika mycket ett tillstånd, en torktumlare och energiinjektion. Det blir då ett manifest som kan röra om hjärnan och hjärtat och luckra upp våra egna tankemönster och förstelnade världsbilder. En sant revolutionär skrift!"Intressant?
Bloggat: Cyborgmanifesto, Vertigomannenm Ajour
Media: SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Rasmus sa...

Lika lite som det på fullt allvar finns en grupp under namnet SCUM, tror jag att det finns en grupp under namnet Anonymous Sweden. Hittills tyder allt på att det rör sig om en (1) person. Även om det skulle vara två, tre eller flera så finns det föga skäl att väga de här idiotierna mot bra saker som görs under namnet Anonymous. Däremot belyser det anonymitetens begränsningar, kan man väl säga.

Hannu Komulainen sa...

"Anonymous Sweden borde ju faktiskt agera tvärtom i denna fråga, och ställa sig på kvinnornas sida" - borde det inte finnas gränser för inställsam man som man ska vara mot radikalfeministerna?

an ominous sa...

"Det är stor humor att Anonymous Sweden verkar tro att det överhuvudtaget finns någon organisation vid namn S.C.U.M."

Det som är stor humor är att feminister tror att de vet allting bäst och är de enda som har kunskap i jämställdhetsfrågor. Vi såg det senast igår i Debatt i statstelevisionen, där försvararna av Scum-manifestets budskap och "teateruppsättningen" av det på skattebetalarnas bekostnad hånskrattade åt dem som kritiserade våldsförhärligandet, samtidigt som det var de själva som agerade korkat och visade sig okunniga.

Anhängare av mansrörelsen och andra kritiker av feminismen vet precis vad SCUM är och hur verkligt "society" det är tal om från Solanas håll. Dessutom vet vi om vilken betydelse verket har för radikalfeminister världen över - informationen är för f-n tillgänglig på wikipedia!
En hel rad svenska feminister har hyllat hatmanifestet som en inspirationskälla för feminismen. M-P Boethius och Nina Lekander är ett par namn.

Det är dessa radikalfeminster som enligt Anonymous Sweden är "SCUM members and supporters". Är det verkligen för svårt för dig att förstå och tänka ut själv? Är det verkligen vettigt att omedelbart reagera på kritik mot hatisk feminism genom att utgå från att kritikern är en imbecill? Det är ju på det sättet - genom stigmatisering av alla förnuftiga kritiker - som dagens svenska feminism blivit så fullkomligt vansinnig och har Ireen "Män är värre än djur" Wachenfeldt och Eva Lundgren som främsta representanter, för att nu inte nämna Boethius, Hirdman, Gothlin osv. och nu de här fjortistjejerna.

Sun Tzu anger som en strategi för att vinna, att man ska se till så att motståndaren underskattar en. När man går till kamp mot feminister får man det alldeles gratis och utan ansträngning. LOL

ordverifiering: matcho
creepy!

Anonym sa...

angående SCUM: Det är helt klart ett manifest som "som kan röra om hjärna" men quick note: Solonas begick tre mordförsök på tre olika människor. dessa handlingar kombinerat med de åsikter hon för fram i sin bok är inte direkt vad jag skulle kalla någon "upplysning" eller ens "roande". måste medge att det är en viss allmän och oförtjänt glorifiering av denna bok och denna kvinna. även om jag inte anser att just en teateruppsättning av manifestet är en hyllning som vissa verkar påstå.

Anonym sa...

Hur många filmer om Andra världskriget finns det inte och som i princip är baserat på ett annat mycket mer känt verk av en man. En man som inte bara försökte mörda utan lyckades att ta kål på miljoner människor och i synnerhet av en viss etnicitet. Konstigt att en teateruppsättning baserat på Solanas verk blir så uppblåst och hatat?

Anonym sa...

Sprider man SCUM så får man räkna med att bli tolkad som våldsivrare.

einjen sa...

Hepp!

Dette skjønte jeg lite eller ingenting av!

Kan noen med normale ord og vendinger forklare meg hva som var så genialt med scum-manifestet?

http://einjen.wordpress.com/2011/11/27/uforstaelig-feminisme/

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com