Sidor

tisdag 1 november 2011

När kapitalismen tog död på demokratin


Vi är ganska många som redan insett det, att demokrati och marknadsekonomi inte är samma fenomen, inte beror på varandra, och framför allt inte berikar varandra. Dock har det varit ett standardargument, ett försvarstal från borgerliga debattörer som satt det som sitt livsuppdrag att försvara ett ruttet skepp: "marknadsekonomi förutsätter demokratiska systemet", eller det mer lakoniska "marknadsekonomi är demokrati". Nu efter välfärdskapitalismens allt snabbare fall är det allt mer aktuellt att förklara reformismens otillräcklighet - det går inte att lappa och laga kapitalismens inneboende motsättningar.

När den ekonomiska krisen kommer är det marknadsekonomins drivkrafter som måste räddas på bekostnad på allt annat. Således är det inte med någon överraskning nu när Europas parlamentariska pseudodemokrater skäller på Grekland, ursprungslandet för den demokratiska tanken, för att låta folket säga vad man tycker om politik genom folkomröstning. Så lite betyder demokrati, när den inte längre kan användas som en kuliss för upprätthållandet av systematisk utsugning av lönearbetare och ett upprätthållande av en ekonomi byggt på en anarki mellan småpåvar, ja då kan man slänga den på tippen.

Btw: det skadar aldrig heller att påpeka att påståenden om det grekiska folket som lata och överbetalda är en fullständig grotesk lögn, enligt Flamman:
"statistik från OECD och Eurostat. Den visar att grekerna i genomsnitt arbetar 44,3 timmar per vecka att jämföra med EU-genomsnittet på 41,7. Grekerna har 23 dagars semester per år mot tyskarnas 30 dagar. Och om arbetsproduktivitetens EU-snitt är 100, så ligger grekerna på 102, knappt efter tyskarna på 104. Det sägs att grekerna har levt över sina tillgångar. Men statistiken visar att Grekland både vad gäller de offentliga lönekostnader och utgifter ligger på eller under EU-genomsnittet."

Media: E24, GP, SvD, DN, SvD2, SvD3, DN2, DN3


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com