Sidor

tisdagen den 24:e januari 2012

SIFO: (V)änsterpolitik lockar väljare från de borgerliga partierna


Efter Vänsterpartiets kongress så pratade jag flyktigt med en av mina arbetskamrater som råkar vara en moderat kommunalpolitiker. Han gratulerade oss inom (V) för ett bra val av partiledare, Jonas Sjöstedt kunde vara ett stort hot anmärkte han, naturligtvis inte "för oss inom moderaterna" men för Socialdemokraterna. Och det verkar vara en vanlig uppfattning som också speglar vissa reflektioner av opinionsundersökningar.

Det som är mer intressant dock med den senaste SIFO-undersökningen är kanske inte så mycket det som de flesta nyhetsartiklarna fokuserat på, d.v.s. att Vänsterpartiet lockar till sig väljare från Socialdemokraterna. SvD slår till stort med rubriken: "Kärnväljare i norr flyr S för V", och i DN:s värld kan bara Socialdemokraterna locka till sig vänsterväljare och medelklass från miljöpartiet.

Nej, snarare är det så att medan (V) ökar med 2,5 %, så minskar (S) enbart med 0,8 %, det innebär en skillnad på 1,7 % som alltså inte kommer från Socialdemokraterna. Vissa kan naturligtvis också komma från Miljöpartiet, som är det nästa parti som ligger närmast ideologiskt. Miljöpartiet har en minskning på 0,5 %. Om vi nu antar att alla de gått till Vänsterpartiet så återstår fortfarande 1,2 %.

1,2 % av de borgerliga väljarna har alltså gått till Vänsterpartiet i den senaste SIFO-undersökningen. De borgerliga partierna som minskar är faktiskt Moderaterna med -1,5 %, sedan har vi också Centerpartiet -0,9% och Kristdemokraterna -0,1%.

Vilket alltså visar att vänsterpolitik, med Jonas Sjöstedt vid rodret, inte bara lockar väljare från Socialdemokraterna utan även från moderaterna.Intressant?
Bloggat: Ulf Bjereld, Stardust, Roger Jönsson, Maria Hagbom, Martin Moberg, Röda Malmö, Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det är antagligen massor med väljare som är politiskt oskuldsfulla och tillsätter regering efter någon sorts "kompetens". Länge var det sossarna som red högt på detta, och nu har det under en tid varit alliansen. Men inte ens våra lydiga media lär kunna dölja hur länge som helst att det spricker både här och var, och då finns det just nu inte så många som kan ta hand om den vilsenhet som uppstår. Det kan t.o.m. bli V.

martin sa...

Jag kan inte skriva under på slutsatsen även om den såklart kan verka lockande. Men andelen osäkra har också ökat. Men helt klart är det ytterkanten som drar fältet åt sitt håll. Det är en början.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com