Sidor

tisdag 7 augusti 2012

Rättegången mot medlemmarna i det feministiska punkbandet Pussy Riot närmar mot sitt slutI slutet av veckan beräknas rättegången, som snarare verkar vara en skenrättegång från de gamla stalinistiska tiderna, mot det feministiska punkbandet Pussy Riot nå sitt slut. De riskerar 3 års fängelse för "huliganism" enligt åklagarsidan för att ha spelat i en katedral i Moskva, där de bad jungfru Maria att befria Ryssland från president Putin.

Rättegången började den 30 juli och sedan dess har detta rättsvidriga spektakel fått stor internationell uppmärksamhet, bland annat protester från kända artister so Patti Smith och Red Hot Chili Peppars. På sociala medier går det att följa folks upprördhet på haschtaggen #freePussyRiot som har snabbt blivit ett fenomen i sig, och man kan läsa mer om de senaste nyheterna om rättegången på hemsidan Free Pussy Riot.

Att bandmedlemmarna Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina, och Yekaterina Samutsevich redan är dömda i förhand i en skenrättegång står ganska klart då domaren Marina Syrova från första början ignorerat och nekat försvarets yrkanden. Däribland försvarets försök att intervjua homofoben och djupt religiöse Igor Ponkin, medförfattaren till rapporten som stämplar Pussy Riots spelning som ett hat mot religion.

Därav är det viktigt att omvärlden håller ett öga på vad som sker i Ryssland, och att proteströrelsen i landet uppmärksammas. Något speciellt värt att nämna är den solidaritetsaktion som den ryske performancekonstnären Petr Pavlovsky gjorde genom att sy ihop sin egen mun. Om nu Pussy Riot fälls är det ett svårt nederlag för politiska och kulturella rörelsen i Ryssland som kritiserar Putins ställning och den religiösa ledningen, som då alltså riskerar höga straff för politiska ställningstagande.Intressant?
Media: DN, SvD1, SvD2, AB, EX, RS
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com