Sidor

lördag 22 september 2012

(S)-jakt efter makten - vägen till meningslösheten

Socialdemokratin har haft en lång progressiv historia och varit en stor bas i landets arbetarrörelse och dess byggande av Sveriges generella välfärd och demokratiska system. Vad socialdemokratin stod för var en social reformpolitik, som sedan 90-talet gjorde en vändning och istället började stå för en tilltro till konkurrens och vinstmotiv. Sedan dess har socialdemokratin varit ledande i den ekonomiska kursen mot finansmarknadens undergång. Man hade ju önskat lite naivt att ledande socialdemokrater fått sin läxa i och med finansmarknadens kris år 2008; att en blind tilltro till den kapitalistiska konkurrensvisionen var en återvändsgränd.

Tyvärr verkar dock det socialdemokratiska toppskiktet inte ha några tankar på att ta lärdom av ekonomiska misstag, eller av tidigare framgångsrik politisk dagordning. Istället för att aktivt sätta en egen progressiv dagordning i den politiska debatten, och därav stå för ett ideologiskt alternativ till den förda ekonomiska politiken så kapitulerar de återigen under det härskande vinstmotivet. Eller som ledarskribenten Daniel Swedin i Aftonbladet förklarar det: "Vid nästa val har svenskarna levt med borgerlig skattepolitik i åtta år och inrättat sina liv efter detta. Ett parti som på allvar vill ta regeringsmakten kan inte låtsas som om nästan tio år med Fredrik Reinfeldt aldrig hänt". Budskapet är enkelt; politiskt arbete är meningslöst, makten är den härliga heligheten. Det är ingen idé att försöka påverka opinionen med ett politiskt alternativ.

Men i jakten efter makten utan tanke på att erbjuda något alternativ till den tidigare borgerligt förda politiken så är ju frågan varför socialdemokratin behövs. Om politiskt kamp är meningslöst i förhållande till makten så blir man ju själv meningslös. Och det är i alla fall glädjande att se hur arbetarrörelsens gräsrötter inom LO börjar komma i kant med toppskiktet inom socialdemokratin. LO:s kritik mot socialdemokraternas kapitulation ifråga om vinster i välfärden, och nu även även mot partiets skatteförslag bekräftar partiets opportunistiska vilsenhet. För arbetarrörelsen verkar socialdemokratin allt mer meningslös, och när graven slutligen är grävd verkar tyvärr bara vara en tidsfråga. Att Göran Persson nu blivit en risk-kapitalist inom välfärden får ses som en skämtsam bekräftelse på vart partiet är påväg.

Tills dess kan vi hoppas på att det mer upplysta skiktet inom partiet flyttar fram sina positioner i kampen mot PR-sossarna, partiet splittras eller att medlemmar går över till Vänsterpartiet som nu verkar ensamma i Riksdagen att representera en alternativ politik för arbetarrörelsens intressen.PS: SCB har kommit med intressanta fakta om de privata företagens vinster i välfärden. Trots att de får ut mer vinster än alla de andra privata företagen i näringslivet så syns det tydligen inte i arbetarnas plånbok. Naturligtvis gillar inte heller arbetsgivarna att SCB avslöjar detta faktum, det borde inte heller ledarskiktet inom socialdemokratin.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad folk inte tänker på är att Sverige och EU snart kommer att förändras. Det som händer i Sverige och EU är en medveten global ekonomi för att sänka Sverige och EU till samma nivå som dom vi konkurerar med. Dom vill att vi ska tro att dom är inkompitenta men sanningen är att dom har en annan agenda.
Om 2 företag konkurerar och det ena företaget har 8 gånger mer i lön vad händer???
Politiker vill ändå att Sverige och eu ska konkurera med fattiga länder så vi som inte är rika och har en hög utbildning har bara ett val och det är facism en stark ledare och murar. För vi vill inte gå ned till samma löne nivå som dom vi konkurerar med. Men det går snappt i EU nu så snart kommer vi ha en ny ledare i EU som räddar oss från politikerna och deras agenda.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com