Sidor

lördag 22 september 2012

Varför så tyst om den svenska journalisten Joaquín Pérez Becerra?

Journalisten Tigran Feiler frågar en av de viktigaste och aktuella frågorna om det svenska debattklimatet: Varför är det så tyst i den svenska offentligheten om att journalisten Joaquín Pérez Becerra, dagen efter Schibbye och Persson frigavs i Etiopien, fällts till 8-18 års fängelse för kopplingar till Farc-gerillan? Feiler förklarar:
"Den kompakta tystnad från medier, intresseorganisationer och politiker som råder kring Pérez Becerra i Sverige är ett stort misslyckande för ett samhälle som ser sig självt som demokratiskt, självständigt och världsvant. När jag berättar för colombianska och utländska journalister i Bogotá att det mediala och politiska intresset för fallet Joaquín Pérez Becerra är minimalt i Sverige har de svårt att tro mig. Och jag förstår dem. Egentligen innehåller fallet alla tänkbara element som krävs för en bra historia: förföljelse, exil, informationskrig, flyktingspionage, storpolitik, terrorbrott och Sverige-koppling."
Vi lever i ett samtids-klimat där borgerlig riksdagsledamot öppet misskrediterar journalister av ideologiska skäl, och där journalisten Becerra i förhand verkar ha blivit dömd av den svenska offentligheten utan tanke att undersöka om anklagelserna är sanningsenliga eller strider mot yttrandefriheten. 

Vad hände med den liberala borgerligheten, som annars är duktig på att slå sig på bröstet för att påvisa sin intima relation till yttrandefrihet och demokratiska patos? Är det detta vi ska kalla borgerlighetens diskreta charm, att när den känner sig ideologisk trygg och säker på sin maktposition så är inte längre detta patos så intressant längre när det gäller personer som inte delar deras eventuella politiska uppfattning? Kan man stämpla en journalist som "vänster" så gäller inte friheter och rättigheter längre, tydligen.


Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com